Suroviny
6 porcí
- 1 kg vepřového masa (kýta)
- sáček koření na vepřové maso (směsi na Brašovskou pečeni fy.Horváth Rozi – Maďarsko)
- 1 větší cibule
- 6 velkých brambor
- 1 kapie
- sůl
- olej
- mletý kmín
- mletá paprika
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso nakrájíme na nudličky nebo i na kostičky. Do nakrájeného masa ručně zapracujeme celé množství – tedy obsah sáčku kořenící směsi na Brašovskou pečeni a necháme nejlépe do druhého dne odležet v chladu.
-
6 velkých brambor očistíme a pokud možno co nejpečlivěji nakrájíme na hranolky a následně na kostičky. Bramborové kostičky smícháme se lžící slunečnicového oleje, solí a mletým kmínem.
-
V pánvi – nejlépe Wok – si rozpálíme trochu slunečnicového oleje a vložíme maso. Opékáme cca 10 minut při velmi silném plameni za stálého promíchávání.
-
Jakmile je maso hotové a krásně opečené tak do něj přidáme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou čerstvou kapii. Necháme ještě chvilku společně s hotovým masem promíchat a přendáme do nádoby, kde budeme maso udržovat teplé.
-
Do pánve Wok, která byla použita na opečení masa, vložíme na kostičky nakrájené syrové, ale již ochucené brambory a za stálého prohazování opékáme do zlatavé barvy a hlavně do měkka. Před dokončením zlehka poprášíme mletou paprikou.
-
Jakmile jsou brambory hotové, přendáme ještě teplé kousky masa k bramborám a jen opatrně promícháme a ihned podáváme.
Poznámka od kuchařky
Přátelé, až pojedete „máchat“ vařením unavené tělo do termálních lázní u našich jižních sousedů, tak koukejte po regálech – od této značky je to samá dobrota – i pro odpůrce kořenících směsí 🙂
I když Brašov je v Rumunsku, tak v Maďarsku je to velmi oblíbené jídlo.