
Suroviny
4 porce
- 1 kg brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 kostka špenátu
- 1 cibule
- 3 vejce
- mléko
- uzené maso nebo uzenina
- strouhanka
- tvrdý sýr na strouhání
- máslo
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
-
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
-
Rozložíme jednu vrstvu brambor, osolíme, opepříme.
-
Špenát si podusíme jak jsme zvyklí(já dám zpěnit nakrájenou cibulku na olej, přidám špenát, osolím, opepřím, přidám rozdrcený česnek a podusím.
-
Pak zahustím jedním vejcem a 1 lžící strouhanky). P
-
odušený špenát navrstvým na brambory.
-
Další vrstvu tvoří uzené maso nebo uzenina nakrájená na kostičky.
-
Další vrstvu tvoří opět osolené, opepřené brambory.
-
Pak vše zalít hrníčkem mléka ve kterém jsme rozkvedlali 2 vejce.
-
Nakonec vše zasypeme strouhankou a hodně posypeme strouhaným sýrem. Na sýr dáme vločky másla a pečeme v troubě až jsou brambory měkké.
Poznámka od kuchařky
Může se dělat i s předem uvařených brambor, jen já jsem líná si je připravit předem.
Recept si vystřihla z novin moje babička někdy před 40 lety. Já jsem měla špenátové období, kdy jsem hledala všechny možné recepty se špenátem a tak jsem začala péct tyto brambory.