Brambory zapečené s mletým masem a cuketou

111
- reklama -

Suroviny

1 kg mletého masa
cca 1 kg brambor
1 menší cuketa
4-5 stroužků česneku
1 plechovka krájených rajčat v rajčatové šťávě (400 g)
tymián
bazalka
sůl
pepř
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Česnek nasekáme na drobno. Na pánvičce rozpálíme maličko olivového oleje (stačí opravdu pár kapek, maso potom pustí hodně tuku), vsypeme česnek a orestujeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidámě mleté maso, opečeme ze všech stran a necháme chvilku dusit. Pravidelně promícháváme.

  3. Posypeme tymiánem a přidáme rajčata (včetně šťávy). Všechno pořádně promícháme a pár minut dusíme.

  4. Dochutíme solí a pepřem.

  5. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na kolečka.

  6. Zapékací mísu vymažeme olejem a poklademe plátky brambor. Můžeme vyskládat i strany zapékací mísy.

  7. Brambory můžeme lehce osolit a přidáme vrstvu masa. Poklademe kolečky cukety, která lehce osolíme a posypeme bazalkou. Na cuketu navrstvíme opět maso a nakonec brambory, které lehce osolíme.

  8. Přikryjeme víkem nebo pokličkou a dáme zapéct do trouby na cca 200 – 220 stupňů. Pečeme, než jsou brambory hotové (cuketa bude za chvilku). Posledních pár minut můžeme dopéci odkryté.

Poznámka od kuchařky

Olivového oleje je třeba jen maličko, maso samo pustí poměrně dost tuku.

Je dobré dochucovat až po přidání rajčat, aby to nebylo přesolené.

Stačí jedna plechovka rajčat, kdo má rád výraznější chuť rajčat, samozřejmě si může dát dvě, ale potom rajčata přebijí chuť masa.

Přidávají se rajčata i se šťávou, jídlo pak není suché.

Při solení vrstev brambor a cukety opatrně, protože během pečení nasáknou chuť z ochuceného masa.

Záměrně neuvádím dobu pečení, každá trouba peče jinak a je třeba zkusit, kdy jsou brambory hotové. Já jsem pekla 30 minut, poté jsem zapékací mísu obrátila na dalších 15 minut a bez víka jsem ještě chvilku dopékala.