Brambory na paprice (tchýniny)

213
- reklama -

Suroviny

3 velké špekáčky
8 (i více) brambor
2 střední cibule
asi lžíce sádla
mletá sladká paprika
chilli nebo feferonkové floky
mletý pepř
bobkový list
nové koření (používám mleté)
vývar
na zahuštění mléko
polohrubá mouka
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle osmahneme cibuli a kostičky špekáčků (i ty pustí tuk, tak to se sádlem nepřehánět), pak přidáme papriku, necháme ji jen pustit barvu a hned zalijeme vývarem nebo vodou (popř. přidáme masox).

  2. Přihodíme brambory, pokrájené na kostky a spolu s kořením a solí necháme povařit.

  3. Zahustíme moukou, rozšlehanou v mléku, 20 minut povaříme, dosolíme a lehce okyselíme – opravdu lehce, vrátit už to nijak nejde. I když – tchýně, od které mám recept, jak jde čas, tyhle brambory miluje stále více kyselkavé.

Poznámka od kuchařky

Zalévám vývarem z vepřové kosti, ale měla jsem i vývar z masoxu a – dá sa 🙂

Množství surovin je spíš orientační, tato omáčka u nás patří k velmi oblíbeným, tak ji vařím v sedmilitrovém hrnci.

Špekáčky ze zdejšího řeznictví se jmenují domácí, jsou opravdu výborné (s kostičkami špeku) a hlavně veliké, delší oproti jiným krátkým buřtíkům.