
Suroviny
- 3 velké špekáčky
- 8 (i více) brambor
- 2 střední cibule
- asi lžíce sádla
- mletá sladká paprika
- chilli nebo feferonkové floky
- mletý pepř
- bobkový list
- nové koření (používám mleté)
- vývar
- na zahuštění mléko
- polohrubá mouka
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Na sádle osmahneme cibuli a kostičky špekáčků (i ty pustí tuk, tak to se sádlem nepřehánět), pak přidáme papriku, necháme ji jen pustit barvu a hned zalijeme vývarem nebo vodou (popř. přidáme masox).
-
Přihodíme brambory, pokrájené na kostky a spolu s kořením a solí necháme povařit.
-
Zahustíme moukou, rozšlehanou v mléku, 20 minut povaříme, dosolíme a lehce okyselíme – opravdu lehce, vrátit už to nijak nejde. I když – tchýně, od které mám recept, jak jde čas, tyhle brambory miluje stále více kyselkavé.
Poznámka od kuchařky
Zalévám vývarem z vepřové kosti, ale měla jsem i vývar z masoxu a – dá sa 🙂
Množství surovin je spíš orientační, tato omáčka u nás patří k velmi oblíbeným, tak ji vařím v sedmilitrovém hrnci.
Špekáčky ze zdejšího řeznictví se jmenují domácí, jsou opravdu výborné (s kostičkami špeku) a hlavně veliké, delší oproti jiným krátkým buřtíkům.