Brambory dušené ve výpeku

142
- reklama -

Suroviny

500 g brambor
výpek z pečeného masa – vepřové nebo drůbež
vývar
1-2 cibule
plátek másla
sůl podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Výpek, který nám zbyl, ohřejeme a přecedíme. Podle potřeby zředíme vývarem, případně vodou. Měl by mít silnou, výraznou chuť.

  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na polovině másla zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka.

  3. Přidáme brambory a zalijeme vývarem, ale jen tak, aby se brambory dusily. Podle potřeby podléváme.

  4. Dusíme do změknutí brambor. Před koncem přidáme zbytek másla. Brambory by měly vstřebat většinu vývaru a budou tím máslem pěkně obalené.

  5. Podáváme se salátem, studeným mlékem nebo jako přílohové. Mají výraznou chuť.

Poznámka od kuchařky

Výpek upravte dochucením podle toho, jak moc je slaný. Někdy zůstane slanější, že dochucovat není třeba. To samé i s tukem. Je-li z tučnějšího masa, ztuhlý tuk odeberte. Někdy se stane, že výborný výpek zůstane a je ho škoda vyhodit. Můžete přidat bylinky, chilli, fantazii se meze nekladou. Pokud nemáte výpek, tak podobně je můžete dusit v silném hovězím vývaru.