
Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g vařených brambor, oloupaných, jemně nastrouhaných
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
- 1,5 lžičky citronové kůry – čerstvě nastrouhané
- sůl na špičku lžičky
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 140 ml mléka
- 100 g másla – rozpuštěného
- 2 lžíce rumu
- Dále dle chuti:
- nasekané ořechy
- mandlové lupínky
- kandované ovoce
- čokoláda – hořká, mléčná, bílá – nasekaná
- Dohotovení:
- 1 bílek na potření
- mandlové lupínky nebo nasekané ořechy na posypání
Postup přípravy receptu
-
Mouku, cukry, kůru, sůl a další suroviny dle vlastního výběru (kandované ovoce, ořechy…) nasypeme do mísy a promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme částí vlažného mléka a trochu promícháme. Necháme vzejít kvásek.
-
Pak přidáme zbylé mléko, rum, vlažné máslo, nastrouhané brambory, vejce a žloutek. Ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 40 minut kynout.
-
Pak opět řádně propracujeme, rozdělíme na tři stejné díly, ze kterých na pomoučněném stole vyválíme tři dlouhé válečky, které zapleteme do copu, který přeneseme na pomaštěný plech nebo pečící papír.
-
Necháme ještě cca 30 minut kynout a před vložením do předehřáté trouby potřeme bílkem a posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme na 170 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.