Suroviny
- 3000 g brambor
- 1 menší celer
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 4 sladkokyselé okurky
- sůl
- pepř
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 500 ml zakysané smetany
- 3 PL dijonské hořčice
- šťáva z citronu nebo na dochucení trochu láku z okurek
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, pokrájíme přes kolečko na malé kostičky, smícháme s nastrouhanou uvařenou zeleninou, nastrouhanými okurkami a nastrouhanými uvařenými vychladlými vejci.
-
Přimícháme dijonskou hořčici se zakysanou smetanou. Osolíme, opepříme a dáme do chladu. Dochutíme šťávou z citronu nebo lákem z okurek.
Poznámka od kuchařky
Můžeme přidat i svoji oblíbenou majonézu (dávám někdy domácí majonézu podle zdejších receptů nebo tofunézu – zdravou majonézu, ale není nutné), ale množství majonézy pak nikdy nepíši, odvíjí se vše podle konzistence a chuti salátu, která je pokaždé jiná -(podle množství a chuti přidaných surovin). V létě přidávám do salátu nakrájené salátové okurky a čerstvý kopr se zakysankou).
Dělám salát někdy tak, tak, že polovinu salátu smíchám pro sebe s jogurtem a pro manžela druhou polovinu salátu smíchám s domácí majonézou.