Suroviny
- 500 g vařených brambor
- 2 vařené karotky
- 1 středně velký vařený nebo i sterilovaný celer
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- 4 lžíce šruchy
- 1-2 sterilované okurky
- 2 vařená vejce
- 4 lžíce majonézy nebo majonézy smíchané s bílým jogurtem
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny nasekáme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme šruchu a promícháme s majonézou a jogurtem. Vychlazený salát podáváme jako přílohu.
Poznámka od kuchařky
Semena šruchy prodává např. známá semenářská firma Semo Smržice:
https://www.semo.cz/osivo-semena/hobby/zelenina/sr…
Semena šruchy prodávají i další semenářské firmy, např:
https://www.semena.cz/ostatni-listova-zelenina/790…
V naší kuchyni a především lidovém léčitelství byla šrucha velice oblíbená. Díky jejímu vysokému obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek se používala na léčbu mnoha nemocí. Štáva se používala ke snížení horečky, ke zlepšení trávení, snížení hladiny cholesterolu apod.
Zapomenutá a nedoceněná sukulentní zelenina. Kdysi u nás pěstovaná, dnes málo známá. Patří mezi nejlepší zdroje ω-3 mastných kyselin z celé rostlinné říše. Protože roste velice rychle, až agresivně, dá se použít jako živý mulč mezi řádky vyšších plodin. Třeba mezi česnekem, pórem či brokolicí. Někdy nazývána též portulák.
Při postupných výsevech můžeme šruchu pěstovat a sklízet po celý rok, až do podzimu, jak na záhonech, tak i v truhlících doma.