
Suroviny
4 porce
- 900 g ve slupce uvařených brambor
- 200 g 15% zakysané krémovité smetany podle potřeby můžeme přidat
- 250 ml nálevu ze sladkokyselých okurek
- 2 středně velké cibule
- 2 středně velké mrkve uvařené na skus
- (2 středně velké sladkokyselé okurky)
- 1 velké jablko
- 2 lžíce nakrájené petrželky můžeme vynechat
- špetku mletého pepře
- sůl podle potřeby
Postup přípravy receptu
Oloupané brambory nakrájíme podle svých zvyklostí. Dáme je do hlubší mísy, zalijeme okurkovým nálevem a necháme nejlépe přes noc uležet v lednici.
V menším hrnci přivedeme k varu přibližně 400ml vody. Oloupané cibule přepůlíme a nakrájíme na jemná céčka. Dáme je na 2minuty do vařící vody, poté nalijeme do cedníku a necháme okapat.
Okurky, mrkve a oloupané jablko bez jadřince nakrájíme na drobné kostičky.
Brambory scedíme z nálevu, dáme je do mísy a přidáme ostatní suroviny. Vše opatrně promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Před servírováním necháme alespoň hodinu uležet.
Poznámka od kuchařky
Pro vylepšení chuti můžeme do salátu přidat do nazlátlé barvy osmažené kostičky špeku.
Do okurkového nálevu můžeme dát i teplé brambory.
Smetanu používám hustější konzistence.
Solím podle toho, jakou chuť mají brambory po natažení okurkovým nálevem.
Někdy se stane, že nám salát zbude. Snad nebudu za“čuňátko“ když se s Vámi podělím, co s takovým zbytkem.
Uvařím 2-3vejce natvrdo. Poté je nakrájím, přidám k zbylému salátu a šťouchadlem na brambory“decentně“rozšťouchám. Používám jako podklad na obložené chlebíčky.