
Suroviny
- 3–5 kg brambor (nevadí, když nebude přímo salátová odrůda, jako byly kdysi oblíbené „Keřkovské rohlíčky“, ale musí vám chutnat, na tom hodně záleží,)
- 20 dkg oravské slaniny ( gazdovské, farmářské nebo nějaké jiné, ale hezky vonící)
- 1 cibule červená nebo bílá, žlutou raději menší, ta je dost ostrá
- 3 větší mrkve
- sterilované okurky
- sterilovaný hrášek
- 1 sklenička Moravanky nebo Kunovjanky či směsi zeleniny na salát
- 2 jablka
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce strouhaného křenu ( když není, lze nahradit krenexem)
- 1 polévková lžíce hořčice plnotučné nebo dijonské, v žádném případě ne kremžskou
- 1 majonéza
- 1 tatarka Hellmanns o obsahu 440 ml
- 2 PL zakysané smetany 16 %
- 20 dkg šunky nebo šunkového salámu
- zelená petrželka
- 2 lžíce sterilované kapie
Postup přípravy receptu
-
Umyté brambory uvaříme, scedíme a 2x po sobě propláchneme studenou vodou, aby šly hezky loupat. Zvlášť v nádobě na sítku na napařování knedlíků uvaříme mrkve, nemusíme je škrábat, budeme je loupat. Mrkev vařím tzv. na skus, nerozvařte ji.
-
Když vše máme vychlazené a oloupané, obojí kovovým sítkem prolisujeme do mísy. Nelisuji kolmo, ale brambory i mrkev protlačuji ze strany na stranu, aby nebyly velké kusy. Je to dobré proto, že se salát hezky a dříve proleží.
-
Nyní si na suché pánvi rozškvařím slaninku bez tuku, ale do křupavých škvarečků a těmi, i s tím tukem, přeliji brambory s mrkví, vše osolím, promíchám a nechám přibližně 2 hodiny odležet, ale nedávejte do chladna, ten tuk by tam ztuhl a nevsakoval by se do brambor.
-
Toto lze udělat i večer a dopoledne pak salát dodělat. Pak vše, co je ke krájení, drobně pokrájíme a připravíme si zálivku. Majonézu, tatarku,zakysanou smetanu, hořčici, křen a utřený česnek promícháme v míse, opepříme a hned do toho dáme pokrájená jablíčka, aby nezhnědla.
-
Pak přidáme pokrájenou zeleninu, šunku na nudličky a toto vše, spolu se zálivkou, nalijeme do brambor. Nyní nastává fáze promíchávání a dochucení. Se solí už opatrně, protože jsme již solili v první fázi, kdy jsme brambory a mrkev ovoněli slaninkou.
Poznámka od kuchařky
Vím, že tady je mnoho určitě výborných a vámi oblíbených receptů na bramborový salát. Přesto tento přidávám, tak dlouho experimentovala, až jsem asi po 15. pokusu došla k tomuto, který nám, i všem, kdo ho jedli, velmi chutná. Vím, že se říká, že samochvála nevoní, ale u tohoto salátu každý říká, že k němu se už nic nemusí podávat, že lze jíst samotný, protože je to ¾“ vlašák“. Největší podíl na tom má ta slanina a pak i ostatní ingredience, např. křen, česnek a jablka. Tak pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, věřím, že nebudete litovat a všem přeji hezké a pohodové Vánoce.
P.S. Kdo máte ve zvyku dávat do salátu vařená vajíčka, tak nedoporučuji, zkoušela jsem, ale není to ono, to samé s jogurtem. Nemusíte se bát, že by vám bylo těžko, o odlehčení a dobré trávení se postarají jablka. A také je tam dost velký podíl zeleniny.
Ještě jedna dodatečná poznámka. Jelikož s bramborovým salátem stále experimentuji, změnila jsem postup, že na slanině osmažím rovnou i drobně nakrájenou cibuli a ta dodá salátu velmi dobrou chuť. Ale nesmažte ji prosím jako do guláše, jen tak lehce ji nechte zesklovatět. Další varianta je ta, že nakrájenou cibuli přelijete horkým lákem z okurek a necháte vychladnout. Ostrá cibule tak ztratí palčivost.









