
Suroviny
- cca 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 20 dkg gothaje
- 1 cibule
- 4 vejce
- 1 jablko
- 3 kyselé okurky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- hrst mraženého hrášku
- pepř
- sůl
- worchester
- 1 PL hořčice
- Majonéza:
- 4 dl oleje
- 2 vejce
- 2 lžičky hořčice
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky octa
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a protlačíme přes mřížku, stejně tak vejce uvařené na tvrdo. Přidáme nakrájenou cibuli, jablko, gothaj a okurky. Kořenovou zeleninu nakrájíme a dáme vařit do mírně osolené vody, po 5 minutách přidáme hrášek a vaříme ještě 3 minuty. Scedíme a přidáme do salátu.
-
Přidáme majonézu: všechny ingredience dáme do úzké nádoby a tyčovým mixérem mixujeme a táhneme zároveň od spodu nahoru – jako píst.
-
Salát dochutíme worchestrem, pepřem, hořčicí a mírně osolíme, promícháme a necháme uležet – salát se na první ochutnání nemusí zdát dost slaný, ale gothaj pustí slanost.
Poznámka od kuchařky
Majonézu dělám podle autorky „lecinka“, je moc dobrá a rychlá. Pokud byste se s ní nechtěli paňhat, přidejte prostě jednu sklenici majonézy.
Salát vždy dělám baj voko, jako skoro všechno, takže pokud vám tam něco nevoní, máte rádi míň, víc nebo jste vegeterián, tak si to upravte dle libosti.