Suroviny
8 porcí
- 2 kg brambory
- 4-5 ks mrkev
- 5 ks nakládané okurky středně veliké
- 1/2 celer
- 200 g hrášek
- 5 ks vejce
- 440 g majonéza Helmanns
- 2 lžíce hořčice
- 3 ks jablko zelené
- 4 ks cibule
- 2 velké lžíce olej stolní
- 4- 5 ks citron
- 1 lžíce cukr moučka
- pepř černý mletý
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupat a nakrájet na půlky až čtvrtky podle velikosti jednotlivých brambor (kvůli lepšímu uvaření).
-
Celer opláchnout a rozkrojit na půl. Půlku hlízy nakrájet na kolečka cca 1-2 cm silná nebo na půlkolečka a takto připravený celer zbavit slupky (jde to lépe než okrajovat celou hlízu).
-
Brambory a celer dát do vyššího hrnce s vodou a mírně osolit.
-
Mrkev oškrábat a nastrouhat na jemném struhadle.
-
Jablka vyjádřit, oloupat a následně nastrouhat na jemném struhadle.
-
Cibuli oloupat a nastrouhat na jemném struhadle.
-
Mrkev, jablka a cibuli dát do plastového přecezovacího síta a propláchnout pod proudem vody, aby se vypláchla hořká šťáva z cibule.
-
Plastové síto umístit nad hrnec s bramborami a celerem a může se mírně vařit (cca 20-30 minut).
-
Nastrouhaná zelenina se krásně propaří nad vařícími se bramborami a celerem.
-
Hrášek v samostatném menším hrnci mírně vařit do měkka tak, aby se při míchání v bramborovém salátě nerozmačkal (cca 10-12 minut).
-
Vejce v samostaném menším hrnci uvařit na tvrdo (cca 8-10 minut).
-
Než se brambory a vše ostatní uvaří a propaří připravíme si majonézu. Z citronů vymačkat šťávu na odšťavnovači. Z okurek nakládaných odkrojit konce a nastrouhat na hrubém struhadle. Z nastrouhaných okurek jemně vymačkat šťávu a takto nastrouhané a vymačkané okurky přesunout do míchací misky.
-
Dále do míchací misky k okurkám přidat majonézu, hořčici, stolní olej, citronovou šťávu z odšťavnovače, cukr moučkový, sůl a pepř. Celé to promíchat a podle chuti opatrně dochutit citronovou šťávou, pepřem a solí.
-
Po uvaření brambor a celeru také nastrouhaná zelenina v přecezovacím sítu krásně změkla.
-
Propařenou nastrouhanou zeleninu opět propláchnout v přecezovacím sítu pod proudem vody k dokonalému odstranění hořké šťávy z cibule a jemně vymačkat přebytečnou vodu a šťávu tak, aby výsledný bramborový salát nebyl příliš řídký.
-
Takto připravenou zeleninu přendat do hlubokého talíře a do tohoto talíře nastrouhat na jemném struhadle uvařený celer.
-
Uvařená vejce oloupat a protlačit přes kráječ na vejce do hlubokého talíře k nastrouhané zelenině.
-
Uvařený hrášek také mohu přesypat k zelenině a vejcím.
-
Uvařené brambory scedit a přesypat do velkého lavoru a nechat vychladnout.
-
Mezitím než brambory vychladnou mohu poumývat veškeré nádobí.
-
Brambory po vychladnutí protlačit přes kráječ brambor zpět do velkého lavoru.
-
Dále do velkého lavoru nasypat zeleninu a vše ostatní z hlubokého talíře.
-
Na to celé nalít připravenou majonézu z míchací misky.
-
Celé to opatrně promíchat tak, aby z toho nevznikla bramborová kaše a nechat do druhého dne v lednici odležet.
Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný. Ale po odležení je to mazec.
Poznámka od kuchařky
Je to makačka ale výsledek stojí za to.