
Suroviny
- 100 ml vlažného mléka
- 4 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy, ale s tatarkou je těsto vychucenější
- 4 brambory uvařené ve slupce, vychladlé a oloupané
- lžička soli
- 400 ml polohrubé mouky
- 20 g droždí
- olej na vymazání formy
- směs nahrubo nastrouhaných tvrdých sýrů na posypání, cca 150 g celkem ( měla jsem nivu, goudu a uzený eidam )
- větvička čerstvého tymiánu nebo trochu sušeného
Postup přípravy receptu
-
Těsto jsem zadělávala v pekárně, ale jde vypracovat i ručně…
-
Do pekárny dáme mléko, tatarku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a navrch rozdrobíme droždí. Necháme umíchat těsto, které by mělo být, díky bramborám, poněkud řidší, než běžné kynuté těsto na pečivo. Pekárnu vypneme a v uzavřené necháme těsto asi 30 minut nakynout.
-
Koláčovou formu ( mám skleněnou ) vytřeme olejem a pomocí stěrky do ní přemístíme vykynuté těsto. Naolejovanýma rukama ho rovnoměrně rozprostřeme, povrch posypeme směsí sýrů a přidáme pár lístků tymiánu.
-
Pečeme na 175°C asi 45 min.
-
Podáváme teplé jako samostatný pokrm třeba se zeleninovým salátem nebo kompotem ( skvělý je švestkový ). Koláč je ale výborný i studený, třeba jako příloha k polévkám.
Poznámka od kuchařky
Pokud zaděláváte v pekárně, je třeba zpočátku těstu trochu pomoci stěrkou, protože brambory mají tendenci lepit se na stěny.