Bramborový koláč z „tatarkového“ těsta

74
- reklama -

Suroviny

100 ml vlažného mléka
4 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy, ale s tatarkou je těsto vychucenější
4 brambory uvařené ve slupce, vychladlé a oloupané
lžička soli
400 ml polohrubé mouky
20 g droždí
olej na vymazání formy
směs nahrubo nastrouhaných tvrdých sýrů na posypání, cca 150 g celkem ( měla jsem nivu, goudu a uzený eidam )
větvička čerstvého tymiánu nebo trochu sušeného

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem zadělávala v pekárně, ale jde vypracovat i ručně…

  2. Do pekárny dáme mléko, tatarku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a navrch rozdrobíme droždí. Necháme umíchat těsto, které by mělo být, díky bramborám, poněkud řidší, než běžné kynuté těsto na pečivo. Pekárnu vypneme a v uzavřené necháme těsto asi 30 minut nakynout.

  3. Koláčovou formu ( mám skleněnou ) vytřeme olejem a pomocí stěrky do ní přemístíme vykynuté těsto. Naolejovanýma rukama ho rovnoměrně rozprostřeme, povrch posypeme směsí sýrů a přidáme pár lístků tymiánu.

  4. Pečeme na 175°C asi 45 min.

  5. Podáváme teplé jako samostatný pokrm třeba se zeleninovým salátem nebo kompotem ( skvělý je švestkový ). Koláč je ale výborný i studený, třeba jako příloha k polévkám.

Poznámka od kuchařky

Pokud zaděláváte v pekárně, je třeba zpočátku těstu trochu pomoci stěrkou, protože brambory mají tendenci lepit se na stěny.