Suroviny
- Na knedlíky:
- 800 g brambor vařených ve slupce
- 100 g krupice
- 1-2 vejce
- špetka soli
- asi 250 g hrubé mouky
- Na náplň:
- 250 g čerstvých hub (můžou být i sterilované)
- sůl
- 2 cibule
- 3 lžíce sádla
- 1 kávová lžička sušeného tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme náplň do knedlíků. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky (pokud použijeme sterilované, propláchneme je, necháme okapat a také je pokrájíme).
-
Jednu cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na lžíci sádla na pánvi. Přidáme houby, osolíme je a podusíme do měkka. Ke konci je dochutíme tymiánem a necháme vychladnout.
-
Brambory si uvaříme ve slupce do měkka. Necháme je vychladnout a pak je nastrouháme na jemno. Zasypem krupicí důkladně propracujeme. Přidáme sůl, vejce a mouku a vypracujem tužší těsto. Z těsta uděláme váleček, rozdělíme ho na menší kousky a z každého kousku uděláme placičku. Dáme trochu houbové náplně a zabalíme. Knedlíky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut.
-
Zbývající cibuli nakrájíme na kolečka (měsíčky) a na zbývajícím sádle ji osmažíme pěkně do zlatova. Uvařené knedlíky naservírujeme na talíř a posypeme osmaženou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Tímto receptem jsem se inspirovala v časopise „Rytmus života“-Zimní inspirace. Přeju dobrou chuť, je to vynikající.