Bramborový knedlík od maminky

69
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg brambor
20 dkg krupice
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvařím a nechám vystydnout. Dříve jsem je lisovala, ale teď je prostě rozmačkám a vůbec nevadí, když v tom nějaký kousíček bramboru zbude.

  2. Přidám krupici, mouku, vejce, sůl dle chuti. Solím málo, protože sůl bude i ve vodě. Promíchám vařečkou, pak vysypu na vál a zpracuji ručně.

  3. V té době už se mi vaří voda. A teď rychle, protože bramborové těsto řídne, tak do vařící vody honem dvě lžičky soli. Knedlíky se nelepí a dají se jíst nejen jako příloha, ale i samotné s osmaženou cibulkou.

  4. Z půlky těsta vyválím dva knedlíky, hodím do vařící vody a zkontroluji, zda se nepřichytly ke dnu. Jinak vařit po každé straně 6 minut. Pak okamžitě vyndat, rozkrájet a hned další várku.

Poznámka od kuchařky

S tímto těstem se dá dělat spousta věcí – buď plněné čímkoliv, to znamená, že se z něj udělají kuličky a něčím naplnit, ale pak upravit dobu vaření nebo třeba krokety. Ty stačí obalit ve strouhance, ale dá se přidat cibulka nebo koření dle chuti. To už není od maminky, ale praxe, jak udělat brambory pokaždé jinak.