Suroviny
2 porce
- 30 g másla
- 70 g pórku
- 50 g červené papriky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 100 g pikantní slaniny nebo chorizo – není nutné
- 60-80 g rajského protlaku
- 100 g rajčat
- 1-2 stroužky česneku
- 300 g brambor – oloupaných
- sůl
- pepř mletý
- cca 500 ml vývaru
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme na kolečka pokrájený pórek, na kostičky pokrájenou papriku a pokud budeme používat uzeninu, tak i tu.
-
Po osmažení přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek, mletou papriku a protlak, pak přisypeme brambory pokrájené na větší kusy, přilijeme vývar, osolíme a opepříme, případně přidáme bylinky dle vlastní chuti a dusíme do změknutí brambor, které poté rozšťoucháme na menší kousky (ne na kaši) a tím guláš zahustíme, poté přisypeme i drobně pokrájená, zralá, ale pevná rajčata a povaříme.
-
Po rozšťouchání brambor můžeme přilít vývar dle potřeby (požadované hustoty) a dle chuti ještě dosolit (lze použít i trochu sojové omáčky) a opepřit.
-
Podáváme nejlépe s chlebem a před podáváním můžeme dle chuti přidat i jemně nasekaný nebo nastrouhaný čerstvý zázvor nebo křen.
-
Guláš je dobré připravit třeba o dvě hodinky dříve a nechat chutě alespoň krátce spojit – proležet, tak jak to u gulášů bývá…