Bramborovo-zeleninový guláš

46
- reklama -

Suroviny
2 porce

30 g másla
70 g pórku
50 g červené papriky
1 lžička mleté sladké papriky
100 g pikantní slaniny nebo chorizo – není nutné
60-80 g rajského protlaku
100 g rajčat
1-2 stroužky česneku
300 g brambor – oloupaných
sůl
pepř mletý
cca 500 ml vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme na kolečka pokrájený pórek, na kostičky pokrájenou papriku a pokud budeme používat uzeninu, tak i tu.


    Zobrazit celý recept

  2. Po osmažení přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek, mletou papriku a protlak, pak přisypeme brambory pokrájené na větší kusy, přilijeme vývar, osolíme a opepříme, případně přidáme bylinky dle vlastní chuti a dusíme do změknutí brambor, které poté rozšťoucháme na menší kousky (ne na kaši) a tím guláš zahustíme, poté přisypeme i drobně pokrájená, zralá, ale pevná rajčata a povaříme.

  3. Po rozšťouchání brambor můžeme přilít vývar dle potřeby (požadované hustoty) a dle chuti ještě dosolit (lze použít i trochu sojové omáčky) a opepřit.

  4. Podáváme nejlépe s chlebem a před podáváním můžeme dle chuti přidat i jemně nasekaný nebo nastrouhaný čerstvý zázvor nebo křen.

  5. Guláš je dobré připravit třeba o dvě hodinky dříve a nechat chutě alespoň krátce spojit – proležet, tak jak to u gulášů bývá…