Suroviny
- cca 15 žampionů
- 6-8 velkých brambor
- 1 velká mrkev
- 1/2 většího pórku
- máslo
- sůl (solčanka)
- hraška na případné zahuštění
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu rozpustíme máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájený pórek. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a chvilku restujeme, aby se to krásně rozvonělo. Přidáme žampiony rozkrojené na půlky a opět necháme chvilku pražit.
-
Když jsou mrkev a žampiony změklé, přidáme na kostečky nakrájené brambory, 1-2 minut opražíme a zalijeme vodou. Vaříme, než je veškerá zelenina měkká.
-
Dochutíme solí nebo solčankou, případně můžeme zahustit hraškou – v tom případě ještě povaříme cca 20 minut. Výborná, jednoduchá a sytá polévka.
Poznámka od kuchařky
Když se suroviny přidávají postupně a každá se nechá několik minut restovat, krásně se to rozvoní.
Pokud chcete mít polévku řídkou, není třeba zahušťovat. Pokud zahustíte, hraška vytvoří jakoby trochu krémovitou konzistenci a zároveň i trochu ochutí. Je třeba ji ale nechat cca 15-20 minut povařit.
Polévka je sytá, hlavně pokud je zahuštěná, a pěkně zahřeje.