Bramborovo-žampionová polévka

55
- reklama -

Suroviny

cca 15 žampionů
6-8 velkých brambor
1 velká mrkev
1/2 většího pórku
máslo
sůl (solčanka)
hraška na případné zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu rozpustíme máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájený pórek. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a chvilku restujeme, aby se to krásně rozvonělo. Přidáme žampiony rozkrojené na půlky a opět necháme chvilku pražit.


    Zobrazit celý recept

  2. Když jsou mrkev a žampiony změklé, přidáme na kostečky nakrájené brambory, 1-2 minut opražíme a zalijeme vodou. Vaříme, než je veškerá zelenina měkká.

  3. Dochutíme solí nebo solčankou, případně můžeme zahustit hraškou – v tom případě ještě povaříme cca 20 minut. Výborná, jednoduchá a sytá polévka.

Poznámka od kuchařky

Když se suroviny přidávají postupně a každá se nechá několik minut restovat, krásně se to rozvoní.

Pokud chcete mít polévku řídkou, není třeba zahušťovat. Pokud zahustíte, hraška vytvoří jakoby trochu krémovitou konzistenci a zároveň i trochu ochutí. Je třeba ji ale nechat cca 15-20 minut povařit.

Polévka je sytá, hlavně pokud je zahuštěná, a pěkně zahřeje.