
Suroviny
14 kusů o velikosti menší dlaně
- 600 g uvařených brambor
- 200 g libovolné uzeniny -použila jsem uz. vep. krkovici
- 150 g hrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 větší hrsti nakrájené natě lahůdkové cibulky
- podle chuti trochu soli
- nadrcené brambůrky- kdo nemá, dá strouhanku
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy receptu
-
Uvařené brambory (ve slupce nejlépe den předem, jinak můžeme použít i zbylé brambory z předešlého dne) prolisujeme, přidáme 1 vejce, hrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a propracujeme těsto.
-
Uzeninu (nevařenou, nesmaženou) nakrájíme na drobné kostky, přidáme k bramborovému těstu, přisypeme cibulkovou nať, kdo chce může trochu přisolit (záleží, jak je uzenina slaná) znovu dobře propracujeme (dělala jsem vše ve větší míse) pak přendáme na vál nebo pracovní nepomoučněnou podložku a vyválíme váleček o průměru tak 10 centimetrů.
-
Nožem krájíme kolečka 1,5 cm široká, která hned smažíme na rozpáleném tuku nebo obalíme v rozšlehaném vejci, nadrcených brambůrkách (strouhance) a pak smažíme na tuku 4 minuty z každé strany.
-
Podáváme se špenátem, kapustou nebo k zelí, ale hodí se jen tak se salátem nebo čerstvou zeleninou.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem objevila v Koření od Antonína a trošku si ho obměnila. O brambůrky, co jsou na fotu v surovinách jsem bohužel přišla, když jsem se špatně vyjádřila k manželovi, že je potřebuji nadrtit:-) Nadrtil, ale do sebe, tudíž jsou placičky obalené pouze ve strouhance, ale i tak- byly dobré.
*