Bramborovo-tvarohové těsto na švestkové knedle s mandličkou (podle Petrušky z Telče)

62
- reklama -

Suroviny
z uverdené dávky bylo 32 knedlíků

uvařená brambora o váze 350 g
vanička tvarohu – 250 g
do váhy brambor hustou zakysanou smetanu – tedy zde 100 g (jinak viz. Poznámka)
1 vejce
na tuto váhu – 150 g celozrnné pšeničné mouky
150 g hladké mouky
špetka muškátového oříšku
špetička skořice
špetka citronové kůry
mandle
kysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny smícháme a promísíme v hladké, lesklé těsto tak, aby se nelepilo. Poprášíme lžicí hladké mouky a necháme odpočinout cca 30 min.

  2. Mezitím vypeckujeme švestky a rozpůlíme.

  3. Z těsta utvoříme šišku a nakrájíme na kousky podle velikosti ovoce.

  4. Do půlek švestek dáme mandličku a utvoříme knedlík.

  5. Vložíme do vroucí vody, uvaříme – vytahujeme hned, jakmile knedlíky vyplavou na povrch.

  6. Na talíři ozdobíme kopečkem husté zakysané smetany.

    Jinak recept mám z dovolené od (už) kamarádky a excelentní kuchařky z Vysočiny.

Poznámka od kuchařky

Vůbec se nedává cukr, ale kdo chce, může samozřejmě přisladit. S těstem se pracuje perfektně, po vypracováni nelepí, je lesklé. A prý se z něj dělají báječné koláče, řezy apod (musím vyzkoušet).

Důležitý je poměr váhy brambory – váha tvarohu a smetany se musí rovnat váze brambory, ale přednost má tvaroh. Smetanu už jen doplníme do váhy. Těsto se po vypracování nelepí a jde s ním dělat cokoli

S těstem se vážně pracuje naprosto skvěle!

K té váze – brambory by měly mít asi o 100 g víc než tvaroh, pak už tu smetanu lehce doplníme – 100 g.