
Suroviny
z uverdené dávky bylo 32 knedlíků
- uvařená brambora o váze 350 g
- vanička tvarohu – 250 g
- do váhy brambor hustou zakysanou smetanu – tedy zde 100 g (jinak viz. Poznámka)
- 1 vejce
- na tuto váhu – 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
- špetička skořice
- špetka citronové kůry
- mandle
- kysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Suroviny smícháme a promísíme v hladké, lesklé těsto tak, aby se nelepilo. Poprášíme lžicí hladké mouky a necháme odpočinout cca 30 min.
-
Mezitím vypeckujeme švestky a rozpůlíme.
-
Z těsta utvoříme šišku a nakrájíme na kousky podle velikosti ovoce.
-
Do půlek švestek dáme mandličku a utvoříme knedlík.
-
Vložíme do vroucí vody, uvaříme – vytahujeme hned, jakmile knedlíky vyplavou na povrch.
-
Na talíři ozdobíme kopečkem husté zakysané smetany.
Jinak recept mám z dovolené od (už) kamarádky a excelentní kuchařky z Vysočiny.
Poznámka od kuchařky
Vůbec se nedává cukr, ale kdo chce, může samozřejmě přisladit. S těstem se pracuje perfektně, po vypracováni nelepí, je lesklé. A prý se z něj dělají báječné koláče, řezy apod (musím vyzkoušet).
Důležitý je poměr váhy brambory – váha tvarohu a smetany se musí rovnat váze brambory, ale přednost má tvaroh. Smetanu už jen doplníme do váhy. Těsto se po vypracování nelepí a jde s ním dělat cokoli
S těstem se vážně pracuje naprosto skvěle!
K té váze – brambory by měly mít asi o 100 g víc než tvaroh, pak už tu smetanu lehce doplníme – 100 g.