
- reklama -
Suroviny
2 porce
- Těsto:
- 2 dl mléka
- 100 g vařených brambor
- 60 g sýru – Gouda, Eidam…
- 1 vejce
- 160 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl
- pepř mletý
- olej na smažení
- ubrousek na okapání oleje
- Na dochucení dle vlastní chuti:
- posekané bylinky – čerstvé nebo sušené
- česnek – nastrouhaný
- muškátový květ
- šunka nebo jiná uzenina, …
Postup přípravy receptu
-
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko, které ochutíme dle vlastní chuti a podle toho jak a k čemu budeme chtít lívanečky použít, zda jako hlavní jídlo se zeleninovým salátem, špenátem atd., nebo jako přílohu k masu…
-
Lžící tvoříme v rozpáleném oleji lívanečky, které smažíme z obou stran dozlatova, pak je odkládáme na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
-
Lívanečky můžeme potřít kečupem, česnekovou pastou nebo tatarkou a posypat strouhaným sýrem, jako se to dělá u langošů
Kuchař: recepty73