Bramborovo-šunkový květák se sýrem

506
- reklama -

Suroviny
3 porce

500 g vařených brambor, oloupaných
500 g květáku – krátce spařený v osolené vodě
2 cibule
olej
250 g šunky nebo šunkového salámu, dle chuti
mletý pepř
sůl
100 g sýru Niva nebo jiný strouhaný sýr
3 rozšlehaná vejce
1 dl smetany na vaření nebo mléka
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, pak scedíme a pokrájíme na kousky. Květák krátce spaříme v osolené vodě a scedíme, pak pokrájíme na větší kousky. Na trošce oleje orestujeme pokrájené cibule, přidáme orestovat i šunku (salám) a přidáme do mísy k bramborám a květáku, opepříme.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy nastrouháme Nivu (nebo jiný, námi oblíbený sýr) a vše promícháme. Pokud budeme dávat jiný sýr a ne zrovna pikantní Nivu, můžeme ho dát o trochu více. Vše dáme do zapékací mísy vymazané máslem a zapečeme v předehřáté troubě cca 35 minut zakryté.

  3. Pak odkryjeme a celé zalijeme vejci rozmíchanými v mírně osolené smetaně. Zapékáme ještě asi 10-15 minut, dozlatova.

  4. Podáváme se zeleninou nebo salátem.

  5. Pokud šunku nahradíme uzeným tofu, máme bezmasý pokrm.