Suroviny
3 porce
- 500 g vařených brambor, oloupaných
- 500 g květáku – krátce spařený v osolené vodě
- 2 cibule
- olej
- 250 g šunky nebo šunkového salámu, dle chuti
- mletý pepř
- sůl
- 100 g sýru Niva nebo jiný strouhaný sýr
- 3 rozšlehaná vejce
- 1 dl smetany na vaření nebo mléka
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, pak scedíme a pokrájíme na kousky. Květák krátce spaříme v osolené vodě a scedíme, pak pokrájíme na větší kousky. Na trošce oleje orestujeme pokrájené cibule, přidáme orestovat i šunku (salám) a přidáme do mísy k bramborám a květáku, opepříme.
-
Do mísy nastrouháme Nivu (nebo jiný, námi oblíbený sýr) a vše promícháme. Pokud budeme dávat jiný sýr a ne zrovna pikantní Nivu, můžeme ho dát o trochu více. Vše dáme do zapékací mísy vymazané máslem a zapečeme v předehřáté troubě cca 35 minut zakryté.
-
Pak odkryjeme a celé zalijeme vejci rozmíchanými v mírně osolené smetaně. Zapékáme ještě asi 10-15 minut, dozlatova.
-
Podáváme se zeleninou nebo salátem.
-
Pokud šunku nahradíme uzeným tofu, máme bezmasý pokrm.