Bramborovo-pórková polévka s česnekem

65
- reklama -

Suroviny

1 velký pórek
6 brambor
olej
3-5 stroužků česneku
1 kostka bujonu
1 lžička majoránky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm krátce orestovat na kolečka nakrájený pórek. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad směs brambor a pórku.

  2. Vložíme kostku bujonu, 2 prolisované stroužky česneku, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí brambor (cca 20 minut).

  3. Poté ponorným mixerem krátce promixujeme tak, aby se polévka zahustila, ale zůstaly v ní kousky brambor i pórku. Kdo má rád v polévce větší kousky, stačí vše rozmačkat tzv. „šťouchadlem“ na brambory.

  4. Na závěr přidáme zbylý prolisovaný česnek (dle chuti), majoránku a podle potřeby dosolíme.

Poznámka od kuchařky

Našla jsem zde několik polévek s pórkem, bramborami a česnekem, nicméně všechny byly zahušťované moukou, případně ještě doplněné vajíčkem nebo smetanou. U nás doma tyto ingredience kvůli alergiím nesmíme, tak jsem je musela vynechat a polévku zahustila jen rozmixovanou zeleninou, je to tak i zdravější. Vkládám ji tedy jako samostatný recept, snad to nikomu nebude vadit.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.