
Suroviny
- Těsto pro 2 osoby:
- 200 g ve slupce vařených oloupaných brambor
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g hrubé mouky
- 0,5 lžičky soli
- 1 vejce (část bílku dáme stranou)
- polohrubá mouka na vál
- Náplň:
- 4 lžíce hustých švestkových povidel
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce strouhaného perníku
- Omáčka:
- 100 ml vody
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžíce tekutého medu
- 60 g oloupaných opražených lískových ořechů
- 1 lžíce másla
Postup přípravy receptu
-
Brambory najemno nastrouháme nebo prolisujeme.
-
Přisypeme prosáté mouky, přidáme zbytek ingredincí a vypracujeme tuhé těsto.
-
Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Vál posypeme trochou mouky a těsto vyválíme na cca 2 mm a radýlkem rozdělíme na obdélníky.
-
Povidla smícháme s rumem a nastrouhaným nebo pomletým perníkem.
-
Tuto náplň klademe lžičkou doprostřed každého obdélníku.
-
Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme lžičkou soli. Okraje obdélníků potřeme mírně rozšlehaným bílkem a přehneme.
-
Řádně uzavřeme, aby náplň nevytekla.
-
Do malého kastrůlku dáme vodu, med, cukr a necháme na mírném plameni vařit do zhoustnutí. Pak stáhneme z plamene, přidáme máslo a opražené a posekané ořechy.
-
Taštičky vaříme cca 5 minut, poté vybereme děrovanou lžící, necháme okapat a na talířích přeléváme teplou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Tento a spustu jiných receptů najdete na této stránce, která je i moje 🙂
https://www.facebook.com/varenistomem?fref=photo
Zdroj: Katka speciál 100 nejlepších sladkých dezertů. Mírně upraveno.