Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony

75
- reklama -

Suroviny
asi čtyři porce

Na špalíčky:
800 g brambor uvařených ve slupce
300 – 350 g polohrubé mouky
30 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 žloutek
sůl
máslo na promíchání
(na omáčku:)
200 g žampionů
100 g rukoly
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
2,5 dl smetany (33%)
mletý bílý pepř
40 g parmazánu

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nastrouháme na jemno, prsty zlehka promícháme s moukou přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme na těsto.

  2. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme váleček silný jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky silné asi 3 cm.

  3. Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou.

  4. Hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Necháme je na sítku odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily.

  5. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a natrhanou rukolu.

  6. Když listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a posypeme parmezánem.

Poznámka od kuchařky

Odvahu vyzkoušet recept jsme našli při pohledu na uvadající balení rukoly v lednici… Je opět ze skvělého časopisu Žena a kuchyně (únor 2010). Opsala jsem ho přesně podle výtisku, ale nedá mi to a připíšu pár poznatků… 🙂 Brambory jsme naposled použili studené a těsto se povedlo krásně. Předtím vařil vždy toto jídlo přítel a už si nějak nemohl vzpomenout jestli těsto dělal z teplých nebo studených… :)) Jinak název Bulánci vymyslel také on, protože se mu špalíčky napoprvé díky příborovému noži povedly ve tvaru Bulánků (počítačová hra), a tak jim od té doby neřekneme jinak… 🙂 Co se týče vaření špalíčků – včera se nám po vhození do hrnce přestala vařit voda a začaly po chvíli vyplouvat nahoru.. tak jsme je pak ještě nechali převařit až začla voda opět vřít a vše se povedlo… Pokud vám nezbyde máslo na promíchání proti slepení, tak nevadí, postačí třeba olivový olej nebo i slunečnicový… jenom to asi nebude tak dobré… 🙂 Teď k omáčce: pokud byste ji dělali přesně podle receptu asi by jí bylo málo – záleží jak moc máte rádi zalité bramborové šišky… ale určitě doporučuji zdvojnásobit množství alespoň u žampionů… a smetanu použijte klidně 12% nebo i jen třeba mléko. Pepř může být určitě také jenom obyčejný… 😉 No a na posypání se nám osvědčil místo dražšího parmazánu sýr značky Moravia (obyčejný plátkový – prodávají se stejným obalem ještě uzený).. no snad je to vše. 🙂 Ještě bych zapomněla – do omáčky se skvěle hodí i třeba jarní cibulka a nebo pórek, když vám přebývají v lednici, jako jednou nám… 😉