
Suroviny
asi čtyři porce
- Na špalíčky:
- 800 g brambor uvařených ve slupce
- 300 – 350 g polohrubé mouky
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- máslo na promíchání
- (na omáčku:)
- 200 g žampionů
- 100 g rukoly
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2,5 dl smetany (33%)
- mletý bílý pepř
- 40 g parmazánu
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nastrouháme na jemno, prsty zlehka promícháme s moukou přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme na těsto.
-
Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme váleček silný jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky silné asi 3 cm.
-
Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou.
-
Hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Necháme je na sítku odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily.
-
Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a natrhanou rukolu.
-
Když listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a posypeme parmezánem.
Poznámka od kuchařky
Odvahu vyzkoušet recept jsme našli při pohledu na uvadající balení rukoly v lednici… Je opět ze skvělého časopisu Žena a kuchyně (únor 2010). Opsala jsem ho přesně podle výtisku, ale nedá mi to a připíšu pár poznatků… 🙂 Brambory jsme naposled použili studené a těsto se povedlo krásně. Předtím vařil vždy toto jídlo přítel a už si nějak nemohl vzpomenout jestli těsto dělal z teplých nebo studených… :)) Jinak název Bulánci vymyslel také on, protože se mu špalíčky napoprvé díky příborovému noži povedly ve tvaru Bulánků (počítačová hra), a tak jim od té doby neřekneme jinak… 🙂 Co se týče vaření špalíčků – včera se nám po vhození do hrnce přestala vařit voda a začaly po chvíli vyplouvat nahoru.. tak jsme je pak ještě nechali převařit až začla voda opět vřít a vše se povedlo… Pokud vám nezbyde máslo na promíchání proti slepení, tak nevadí, postačí třeba olivový olej nebo i slunečnicový… jenom to asi nebude tak dobré… 🙂 Teď k omáčce: pokud byste ji dělali přesně podle receptu asi by jí bylo málo – záleží jak moc máte rádi zalité bramborové šišky… ale určitě doporučuji zdvojnásobit množství alespoň u žampionů… a smetanu použijte klidně 12% nebo i jen třeba mléko. Pepř může být určitě také jenom obyčejný… 😉 No a na posypání se nám osvědčil místo dražšího parmazánu sýr značky Moravia (obyčejný plátkový – prodávají se stejným obalem ještě uzený).. no snad je to vše. 🙂 Ještě bych zapomněla – do omáčky se skvěle hodí i třeba jarní cibulka a nebo pórek, když vám přebývají v lednici, jako jednou nám… 😉









