
Suroviny
2 porce
- 2 varné sáčky rýže (používám parboiled ale stylovější by byla basmati)
- 3-4 střední brambory
- balení krabích tyčinek
- zakysaná smetana
- 100 g taveného sýra (může být i ochucený)
- plechovka sterilované kukuřice
- koření:
- rozmarýn
- kari
- koriandr
- kmín
- sůl + cokoliv co máte rádi a voní aspoň trochu Indií
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit rýži, jak jsme zvyklí. Než se rýže uvaří, oškrábeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a uvaříme do měkka s rozmarýnem a kmínem v mírně osolené vodě.
-
Brambory nesléváme, přímo do hrnce vmícháme tavený sýr, smetanu a koření (nejlépe osmahnuté na troše oleje, aby se rozvonělo) a na mírném ohni asi 3-5 minut provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, naředíme ji vodou, aby později dobře vsákla do rýže.
-
Nakonec přidáme z nálevu slitou kukuřici a na kousky nakrájené krabí tyčinky a krátce prohřejeme. Sabdží vmícháme do uvařené rýže, ozdobíme snítkou zeleného (např. koriandr, petržel) a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Kombinace brambor a rýže může někomu přijít divná, ale v Indii se jí běžně a díky dvěma druhům škrobů opravdu zasytí. Sabdží lze uvařit prakticky z jakékoliv zeleniny, kterou doma máte (moje nejoblíbenější kombinace je květák a cizrna).
Sabdží jsme s přítelem ochutnali ve vegetariánské restauraci Góvinda a tahle variace vznikla z nutkavé potřeby zkusit ho uvařit doma.









