Bramborové sabdží s krabími tyčinkami

125
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 varné sáčky rýže (používám parboiled ale stylovější by byla basmati)
3-4 střední brambory
balení krabích tyčinek
zakysaná smetana
100 g taveného sýra (může být i ochucený)
plechovka sterilované kukuřice
koření:
rozmarýn
kari
koriandr
kmín
sůl + cokoliv co máte rádi a voní aspoň trochu Indií

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit rýži, jak jsme zvyklí. Než se rýže uvaří, oškrábeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a uvaříme do měkka s rozmarýnem a kmínem v mírně osolené vodě.

  2. Brambory nesléváme, přímo do hrnce vmícháme tavený sýr, smetanu a koření (nejlépe osmahnuté na troše oleje, aby se rozvonělo) a na mírném ohni asi 3-5 minut provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, naředíme ji vodou, aby později dobře vsákla do rýže.

  3. Nakonec přidáme z nálevu slitou kukuřici a na kousky nakrájené krabí tyčinky a krátce prohřejeme. Sabdží vmícháme do uvařené rýže, ozdobíme snítkou zeleného (např. koriandr, petržel) a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Kombinace brambor a rýže může někomu přijít divná, ale v Indii se jí běžně a díky dvěma druhům škrobů opravdu zasytí. Sabdží lze uvařit prakticky z jakékoliv zeleniny, kterou doma máte (moje nejoblíbenější kombinace je květák a cizrna).

Sabdží jsme s přítelem ochutnali ve vegetariánské restauraci Góvinda a tahle variace vznikla z nutkavé potřeby zkusit ho uvařit doma.