
Suroviny
3 porce
- 600 g vařených brambor
- 200 g tvrdého sýru dle chuti: gouda, čedar, niva, uzený sýr…
- 2 ks vajec
- koření dle chuti: pepř, drcený kmín, oblíbená kořenící směs
- muškátový květ dle chuti
- bylinky
- hladká mouka
- česnek dle chuti
- olej
Postup přípravy receptu
-
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle vlastního výběru a dvě vejce. Ochucení placek záleží na druhu použitého sýru.
-
Pokud použijeme nivu, není třeba dále dochucovat a to ani solí, protože sýr je slaný dost. Při použití uzeného sýru nebo čedaru platí to samé nebo můžeme přidat navíc trochu muškátového květu či pepře, plus sůl dle chuti. S goudou, eidamem apod., které mají méně výrazné chutě, můžeme přidat koření, kořenící směsi, bylinky, česnek a sůl dle chuti.
-
Směs brambor, sýru a vajec (plus dochucovadla) dobře promícháme, dle potřeby zahustíme hladkou moukou. Těsto by mělo být vláčné, mouky nepřidáváme moc (cca 2-3 lžíce). Pokud se nám zdá, že je lepivější než jiná těsta, není nutné panikařit a stačí placky před smažením obalit v hrubé mouce. Bramborové těsto má totiž někdy tendenci řídnout.
-
Potřeme si olejem dlaně, lžící odebíráme těsto a v dlaních z něj tvarujeme placičky, které smažíme v rozpáleném oleji na pánvi z obou stran dozlatova. Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej a podáváme.
-
Podáváme samotné se zeleninovým salátem nebo dipy ze zakysané smetany, česneku, bylinek… nebo jako přílohu k masovými směsím.
Kdo se neobejde v plackách bez masa, může si do nich přidat jemně pokrájenou šunku či slaninu.