Suroviny
8-10 placek
- 3-4 velké uvařené brambory ve slupce
- 1/2 sklenice od hořčice uvařeného bulguru *
- 1 vejce
- 1-2 plátky šunky
- 1 menší červená paprika
- 50 g tvrdého sýra nahrubo nastrouhaného
- špetička mleté chilli
- pažitka
- sůl
- mletý pepř – podle chuti
- 1-2 lžíce oleje na smažení
- (*bulgur jsem použila, protože mi zbyl z předešlého dne, tím jsem nemusela dávat žádnou mouku, ani strouhanku na spojení těsta)
Postup přípravy receptu
-
Vychladlé brambory oloupáme a nahrubo nastrouháme rovnou do větší mísy.
-
Přidáme k nim bulgur, vejce, nastrouhaný sýr, na drobné kostičky pokrájenou šunku a papriku, pažitku, sůl, pepř, příp. chilli.
-
Těsto rukou dobře promícháme, aby se suroviny dobře spojily.
-
Na teflonové pánvi rozpálíme olej.
-
Z mísy postupně odebíráme kousky, ze kteréých tvarujeme placky, dlaněmi udělat kouličku a zploštit jí na placku-tip pro nezkušené mladé kuchařinky. Pokud se těsto lepí na ruce, tak si je lehce pomokřete-jde to líp.
-
Placky na pánvi osmažíme po obou stranách, každou stranu cca 4 minuty.
Servírujeme teplé nebo studené. Hodí se k nim různé saláty, kyselé okurky, dipy, ale chutnají i samotné.
Poznámka od kuchařky
Tip-česnekový dip z tvarohu:
vanička tvarohu-záleží na vás zda použijete tučný nebo netučný
1/2 lžičky Vegety
1-2 propasírované stroužky česneku
posekaný libeček-ten dá dipu výborný chuťový šmrnc, ale někomu libeček nechutná
nebo pažitka
Vše dát do misky a vidličkou dobře promíchat.
Pokud vám dip zbude, můžete ho použít třeba na topinky nebo čerstvé bagetky