
Suroviny
cca 28 placiček
- 450 g syrových brambor
- 2 vejce
- 250 g kukuřičné polohrubé mouky
- mléko dle potřeby (asi 2 dcl)
- sůl
- olej na vymazání lívanečníku
- povidla
Postup přípravy receptu
-
Syrové okrájené brambory omyjeme a nastrouháme najemno. Chvilku necháme stát.
-
Přidáme 2 celá vejce, špetku soli a promícháme.
-
Postupně přidáváme mouku vymícháme těsto. Podle potřeby přilijeme mléko, aby těsto mělo lívancovou hustotu.
-
Lívanečník vymastíme olejem a smažíme malé lívanečky. Je lepší smažit na nižším stupni, aby nebyly připálené, ale zároveň aby byly pěkně propečené. Po usmažení papírovou utěrkou osušíme případný zbylý tuk.
-
Těsto průběžně promícháváme, protože z brambor se uvolňuje voda, tak abychom jednou nenabrali vodu a podruhé hustou kaši.
-
Povidla necháme chvilku při pokojové teplotě, aby se líp roztírala, případně je v misce rozmícháme.
-
Lívanečky potřeme povidly a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Vynikající, jednoduché a rychlé. Je lepší dělat lívanečky tenčí, stejně tak je lepší nevymíchat těsto příliš husté. Pokud jsou lívanečky silnější nebo z kašovitého těsta, po zchládnutí budou hutnější.
Jíst sa dají teplé i studené…ale jsou tak výborné, že moc dlouho nevydrží:-)
S povidly je to vynikající kombinace.