Bramborové lívance s koprovou brynzou

31
- reklama -

Suroviny

450 g hrubé mouky
230 g ve slupce vařených brambor
2 celá vejce
150 ml vlažného mléka
25 g čerstvého droždí
2 rovné (čajové) lžičky soli
lžička cukru
hladká mouka na vál + 2 lžičky hl. mouky na droždí
olej nebo sádlo na smažení
250 g brynzy
2 lžíce kopru
4 – 6 lžic zakysané smetany
sůl podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta:
    Do mouky smíchané se solí uděláme důlek.
    Do něj nadrobíme droždí, které posypeme cukrem, zaliejeme třemi lžícemi vlažného mléka a zasypeme hladkou moukou.
    Pak si oloupeme brambory (nejlépe uvařené den předem) a najemno je nastrouháme.
    Když vzejde kvásek, přidáme vajíčka, mléko a brambory.
    Promícháme, až vznikne kompaktní hmota, vytvoříme bochánek a přikryjeme jej pokličkou.
    Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Brynzová směs:
    Mezi tím vidličkou rozmačkáme brynzu, přidáme kysanou smetanu, kopr a sůl podle chuti (- každá brynza je jinak slaná, někdy není vůbec potřeba dosolit, tak pro jistotu ochutnejte).
    Směs uložíme do lednice.

  3. Tvarování a smažení lívanečků:
    Na vál pomoučený hladkou moukou dejte asi 4 lžíce vykynutého těsta a posypejte je moukou i z vrchní strany.
    Pak válečkem vytvořte ovál o tloušťce asi 1,5 cm.
    Skleničku o vhodném průměru si „namočte“ do hladké mouky a vykrajujte kolečka. Ta vkládejte do středně vyhřátého oleje na lívanečník nebo na pánev.
    Smažte po obou stranách dozlatova.
    Hotové lívanečky pokládejte do mísy vyložené papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečený tuk.

    Lívanečky podávejte horké i studené se lžičkou brynzové směsi, ozdobené snítkou kopru.

Poznámka od kuchařky

Lívance jsou skvělé i potřené česnekem a posypané sýrem – jako langoše.

Výborně chutnají také k polévkám (hrachová, bramborová, česnečka…)

A když je méně osolíte, můžete je jíst nasladko.