Suroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 300 g den předem uvařených jemně strouhaných brambor
- 2 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 2 plné lžíce majonézy
- citrónová kůra
- lžíce rumu
- 1/2 lžičky soli
- Kvásek:
- 250 ml mléka
- lžička cukru
- kostka droždí
- povidla
- kousek perníku na strouhání
- skořice
- cukr
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve uděláme kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí.
-
Do mísy dáme brambory, prosátou mouku a zbytek surovin včetně kvásku. Vymícháme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Mezitím smícháme povidla. Je dobré těsto po vykynutí ještě jednou promísit a dát znovu kynout.
-
Po té odkrajujeme lžíci kousky a na pomoučeném vále každý prsty roztáhneme. Těsto je díky bramborům lepivější tak je třeba podsypávat moukou. Každý kousek naplníme povidly a zabalíme. Necháme ještě chvíli nakynout.
-
A teď máme dvě možnosti, usmažit na oleji nebo upéct v troubě. Obě varianty jsou výborné. Koblihy jsou úplně nadýchané. Zvolíme-li variantu pečení je dobré je hned po vytažení z trouby pomazat rozpuštěným máslem s rumem.
Poznámka od kuchařky
Na fotkách je vidět rozdíl smažených a pečených, ale obojí jsou jako peříčko.