Bramborové kynuté koblihy smažené nebo pečené v troubě

75
- reklama -

Suroviny

400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
300 g den předem uvařených jemně strouhaných brambor
2 vejce
80 g moučkového cukru
2 plné lžíce majonézy
citrónová kůra
lžíce rumu
1/2 lžičky soli
Kvásek:
250 ml mléka
lžička cukru
kostka droždí
povidla
kousek perníku na strouhání
skořice
cukr
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy dáme brambory, prosátou mouku a zbytek surovin včetně kvásku. Vymícháme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Mezitím smícháme povidla. Je dobré těsto po vykynutí ještě jednou promísit a dát znovu kynout.

  3. Po té odkrajujeme lžíci kousky a na pomoučeném vále každý prsty roztáhneme. Těsto je díky bramborům lepivější tak je třeba podsypávat moukou. Každý kousek naplníme povidly a zabalíme. Necháme ještě chvíli nakynout.

  4. A teď máme dvě možnosti, usmažit na oleji nebo upéct v troubě. Obě varianty jsou výborné. Koblihy jsou úplně nadýchané. Zvolíme-li variantu pečení je dobré je hned po vytažení z trouby pomazat rozpuštěným máslem s rumem.

Poznámka od kuchařky

Na fotkách je vidět rozdíl smažených a pečených, ale obojí jsou jako peříčko.