
Suroviny
6 porcí
- 1/2 kg uzeného masa (žebra)
- 6 brambor (velkých)
- 200 g hrubé mouky
- 50 g krupice
- 3 vejce (jedno do náplně)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na struhadle.
-
Přidáme vejce, sůl, krupici a hrubou mouku.
-
Vytvoříme těsto, které necháme po propracování tak 10 minut odpočinout.
-
Nasekané uzené maso (nejlépe ze žeber) smícháme s jedním syrovým vajíčkem. Smícháme a rukou prohněteme tak, aby bylo možno udělat kuličky, které dáme na tácek nebo do krabičky zmrazit (stačí na 30 minut).
-
Následně na válu z těsta děláme placky, na které pokládáme z poloviny zmražené kuličky uzeného masa – výborně se to díky tvaru masa zabaluje do těsta.
-
Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut. Servírujeme na vařeném nejlépe kysaném zelí a bohatě sypeme na sádle opečenou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Částečné předmražení vytvarovaného uzeného masa ocení, každý kdo dělá větší množství plněných bramborových koulí, jako třeba u nás cca 32 kusů. Když je milujou není co řešit 🙂