Suroviny
16ks knedlíků o průměru cca 7cm
- Na knedlíky budeme potřebovat:
- 1000 g ve slupce uvařených a oloupaných brambor
- 300 g hrubé mouky
- 200 g Solamylu
- 2 lžičky soli
- + 2 lžíce soli (do vody na vaření knedlíků)
- Na náplň budeme potřebovat:
- 350 g malých žampionů
- rozpuštěný silnější plátek másla
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
- dále budeme potřebovat
- 100 g slaniny – použila jsem Gazdovskou
- 1 větší cibuli
- 1 lžíci oleje
- nožky žampionů + zbytek žampionů, které se nevejdou do těsta
- 1 lžíci uzené papriky
- 1 vrchovatou lžičku Solamylu rozmíchanou ve 200 ml studené vody
- 1 velkou hrst nakrájené zelené nati lahůdkové cibulky nebo můžeme použít i jiné zelené bylinky
- sůl
- mletý pepř na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme a odřízneme nožky. Do každého kloboučku kápneme trochu rozpuštěného másla, lehce osolíme a opepříme. Než se nám uvaří brambory na knedlíky, necháme žampiony odpočinout.
-
Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno a na lžíci oleje necháme 5 minut restovat. Poté přidáme nakrájené nožky a zbytek žampionů. Okořeníme, malinko podlijeme horkou vodou a 10 minut slabým varem, pod pokličkou dusíme.
-
Zasypeme paprikou, přidáme bylinky a promícháme. Nakonec přidáme Solamyl s vodou a necháme 2 minuty povařit.
-
Do většího, hlubšího hrnce dáme vařit vodu na knedlíky.
-
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto.
-
Těsto rozdělíme na polovinu, vyválíme 2 silnější válečky a ty rozdělíme na 16 dílků.
-
Každý díl nejlépe v dlani lehce roztlačíme na placičku, do které vtiskneme žampion a zabalíme do úhledné koule.
-
Knedlíky vložíme do vařící vody, ode dna vařečkou malinko nadzvedneme a od doby varu vaříme slabým varem cca 15 minut. Knedlíky podáváme položené doprostřed omáčky.
Poznámka od kuchařky
Při balení knedlíků musíme postupovat hodně rychle, těsto má tendenci po delším stání mírně řídnout. Pokud se nám to přihodí, postačí maličko pomoučit dlaň před dalším tvarováním koulí.