
Suroviny
20 ks větších knedlíků
- Na knedlíky:
- 1000 g uvařených a oloupaných brambor
- 300 g hrubé mouky
- 200 g solamylu
- 2 kl soli
- 2 pl soli do vody na vaření knedlíků
- na náplň:
- 400 g uzených vepřových kostek /Kaufland
- 3 pl osmažené cibulky
- 2 kl koření čubrica
- dále budeme potřebovat:
- 4 pl oleje
- 4 velké cibule
- 2 pl oleje (na omaštění knedlíků po vytažení z vody)
- kl = kávová lžička
- pl = polévková lžíce
Postup přípravy receptu
-
Očištěné cibule nakrájíme nadrobno a na 4 lžících oleje osmažíme do zlatavé barvy. 3 lžíce odebereme do náplně a zbytek dáme bokem na posypání hotových knedlíků.
-
Uzené kostky nameleme na masovém mlýnku, přidáme osmaženou cibuli, čubricu a nejlépe rukou vše pořádně promícháme.
-
Den předem ve sluce uvařené brambory oloupeme a nameleme na masovém mlýnku(nebo nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle). Přidáme mouku, solamyl a sůl a dobře propracujeme(já těsto dělávám ve velké míse,ale můžeme připravit i na pracovní desce).
-
Do většího, hlubšího hrnce dáme vařit vodu na knedlíky.
-
Z bramborového těsta vytvoříme válec zhruba 30cm dlouhý. Nakrájíme asi 1,5cm široké plátky, které rukou trošku zploštíme. Do středu každého vložíme náplň, zabalíme a mezi dlaněma vytvarujeme do úhledné šišky.
-
Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Až nám voda znovu zavaří, plamen ubereme na minimum, vařečkou ode dna promícháme a po vynoření knedlíků vaříme 8 minut.
-
Knedlíky z vody vybereme do mísy(na zkoušku můžeme vytáhnout 1 knedlík, rozřízneme a zjistíme, není-li kolem náplně mokvavý)pokapeme 2 lžícemi oleje a promícháme. Tím zabráníme slepení a okorání knedlíků. Hotové knedlíky podáváme posypané zbytkem osmažené cibulky, můžeme také podávat s podušeným, hlávkovým, nebo kyselým zelím. Hodí se také ke špenátu.
Poznámka od kuchařky
Stejné těsto na knedlíky jsem zde nenašla, tak přidávám další verzi, která je také moc dobrá. Uzené, vakuově balené kostky mají tu výhodu, že se nemusí nijak náročně připravovat(dusit, vařit).Ochucené čubricou a osmaženou cibulkou mělo mleté maso velice dobrou chuť. My jsme si moc pochutnali a věřím, že se rcp bude líbit i Vám:-)
Já jsem podávala s červeným zelím na víně, dušemým s jablkem a křenem.









