
Suroviny
2 porce
- Těsto:
- 360 g vařených oloupaných brambor (vařených ve slupce)
- 80-100 g solamylu
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme téměř zchladnout, pak oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme solamyl a vytvoříme tvárné těsto, které nebude lepit. Nesolíme, aby těsto nezačalo řidnout!
-
Množství škrobu záleží na kvalitě a druhu brambor. Pokud těsto bude lepit, škrob ještě přidáme dle potřeby.
-
Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na dílky – nočky a ty můžeme rovnou naházet do vroucí osolené vody. Pokud si chceme s těstem více pohrát, uděláme z nočků kuličky.
-
Po vhození do vody mírně trhneme hrncem, aby se nočky / knedlíčky odlepily ode dna. Do minutky vyplavou na hladinu, pak je povaříme ještě cca 3 – 4 minuty, vyndáme cedníkem a v míse omastíme výpekem z masa, troškou rozpuštěného másla nebo oleje.
-
Knedlíčky jsou velmi jemné a nadýchané. Přemýšlel jsem, čemu se svou konzistencí podobají a nic chytřejšího, než žužu nebo marshmallow mne nenapadlo.
-
Hodí se jak k pečenému nebo dušenému masu se zelím, špenátem… , tak i na sladko s mákem, perníkem, povidly…









