Suroviny
- 4-5 vařených brambor stření velikosti
- hrst vloček
- 1 vejce
- škrob podle potřeby
- česnek granulovaný nebo čerstvý
- majoránku
- červená sušená paprika
- vepřové sádlo na pomazání
- koření podle chuti
- salám
- sýr
- semínka
- sůl
- mák
- oříšky
Postup přípravy receptu
-
Spaříme hrst vloček, přiklopíme, necháme bobtnat.
-
Dva plechy vyložíme pečícím papírem.
-
Nastrouháme vařené brambory, přidáme spařené vločky a ostatní suroviny, dobře propracujeme /nesolíme/, škrobem zaděláme ne příliš tuhé těsto, které vyválíme ve folii podsypané škrobem na 3 – 4 mm silný plát, vykrajujeme kolečka, nebo nakrájíme „halabala“ tvary dle inspirace.
-
Na plechu potřeme slanou vodou (dietní varianta), ostatní rozpuštěným sádlem, osolíme, můžeme přidat mák, semínka, oříšky podle chuti.
-
Peču dva plechy najednou asi 30 min, podle síly těsta na 180°C /horkovzdušná/, po dvaceti minutách vyndám, doladím salámem, sýrem a dopékám cca 10 min.
-
Další varianta těsta: místo škrobu můžeme použít hladkou mouku, přidáme 5 dkg vyškvařené a na kostky nakrájené slaniny, případně nastrouháme 4 dkg sádla.
-
Takto připravené těsto necháme chvilku v lednici odpočinout.
Poznámka od kuchařky
Vhodné ke svačině, večeři, k vínu i čaji. Podávám teplé.
Varianta česnek + posypat parmezánem rovněž výborná. Možnosti jsou široké, zkoušela jsem i sladké, tyto vedou 🙂
Zde podrobný návod.