Bramborové foukánky

62
- reklama -

Suroviny

750 g brambor
400 g hrubé mouky
50 g másla
50 g droždí
300 ml mléka
1 lžička cukru
2 žloutky
1 vejce
špetka soli
olej na smažení
borůvková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, pocukrujeme špetkou cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Brambory uvaříme den předem, oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, žloutky, zbylé mléko, špetku soli a rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme.

  3. Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto, které pak zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

  4. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka necháme na teplém místě ještě vykynout a pak je smažíme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova po obou stranách.

  5. Hotové foukánky na chvíli položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.

Poznámka od kuchařky

Foukánky proto, že smažením se těsto nafoukne a je uvnitř duté.

Na slanou variantu použijeme pórek + anglickou = orestovat na pánvičce. Vykrojíme větší kolečko, dáme lžíci náplně, přiklopíme druhým kolečkem a umáčkneme okraje. Smažíme po obou stranách. TUTO VARIANTU ALE VYZKOUŠENOU NEMÁM.

Základ receptu jsem použila ze zdroje – RECEPTY ONLINE.CZ