
Suroviny
2 porce
- 6 polévkových lžic vývaru z brambor
- 3 čajové lžičky rozšlehaného vejce
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 14 g změklého másla
- 76 g vařených brambor (bramborová kaše)
- 200 g hladké mouky
- 6 g droždí Noli
- 4 čajové lžičky cukru
- 1 čajová lžička soli
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme suroviny, jak jsem zvyklí – počínaje tekutinami, droždí, na ně cukr a další suroviny, konče moukou do které jemně vmícháme sůl.
-
Kdo má krátký program těsto (45 minut), plně vystačuje. Nebo pouze 20 minut kynutí v pekárně. (samozřejmě, že můžete dělat i ručně).
-
Vyjmeme (pokud se těsto trochu lepí, přidáme hladkou mouku, ale jenom jemně, ať není těsto těžké), uděláme bochánky, dáme na pomoučněnou plochu, potřeme trochou oleje a přikryjeme fólií, která je taktéž potřená olejem. Necháme hodinu kynout.
-
Mezitím si připravíme náplň: nakrájíme 1 cibuli na kolečka a dáme na lžíci oleje dusit společně s 1 mraženým špenátem. Ochutíme solí, pepřem a špetkou Vegety. Necháme tak dlouho, dokud se špenát nerozmrazí. Ničím nezahušťujeme.
-
Čerstvé nebo sterilované žampiony (velká plechovka) dáme dusit na 1 lžíci oleje, přidáme stroužek prolisovaného česneku, sůl, pepř, špetku drcených chilli papriček, špetku rozmarýnu a tymiánu. Jakmile se odpaří voda vypocená z žampionu, je hotovo.
-
100 g slaniny nakrájíme na kostičky a osmažíme dokřupava. Vyjmeme na papírovou utěrku a necháme odsát tuk. Mascarpone asi 60 g (já jsem dala tvaroh z domácího kefíru) Strouhaný sýr na posypání. Troubu si rozehřejeme na 250°C.
-
Bochánek dáme na plech se silikonovou podložkou nebo papírem na pečení pomazaným olejem a roztáhneme do kruhu asi 25 cm, tak jak děláme pizzu. Necháme vyšší okraj. Těsto dělá velké bubliny, tak se snažíme všechen vzduch vymačkat. Těsto má být opravdu hodně na tenko.
-
Dáme do rozehřátě trouby na 5 minut a vyndáme. Pokud se korpus nafoukl a udělal bubliny, propícháme párátkem a zploštíme. Natřeme Mascarpone nebo tvarohem, na to dáme slaninu, na to špenát, na něj žampiony a posypeme strouhaným sýrem.
-
Dáme zpět do trouby a pečeme dalších 5 minut. Já si upeču jeden korpus, vyndám, dám druhý, mezitím si nandám náplň na první a po dopečení druhého dám naplněný dopéct. Tím pádem nemá trouba žádnou prodlevu.
Poznámka od kuchařky
Vypadá to dost složitě, ale stíháte v pohodě a stojí to za to. Je to chuťově o něčem jiném než pizza, ale moc dobré, jemnější a měkoučké.
Dala jsem si omylem víc vajíčka a měla jsem těsto v pekárně řídké, dosypávala jsem mouku, příště si dám pozor a mouku upřesním, zatím prosím hlídejte konzistenci. Má být měkká a hebká koulička, která se trochu táhne za hákem. Na dotek je trošinku lepkavá.
Nám moc chutnalo a porci jsem nemohla snís, je toho hodně a dost syté. Vyzkoušejte také a dejte vědět. DOBROU CHUŤ.http://ajag.blog.cz/1101/bramborove-chlebove-plack…