
Suroviny
- 80 g másla – rozehřátého
- sůl – půl malé lžičky
- 500 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutku
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks bílku na potření před pečením
- 200 g vařených brambor – jemně nastrouhaných
- 70 g cukru krupice
- Kvásek:
- 1,5 dl mléko
- 30 g droždí
- 1 lžička cukr krupice
- Na dochucení:
- rozinky máčené v rumu
- mandle
- citronová kůra
- kandované ovoce
- anýz nebo badyán
Postup přípravy receptu
-
Do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít kvásek. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi)… a promícháme. Pak přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
-
Těsto pak rozdělíme na prameny (většinou 9 ks), z nichž upleteme vánočku, kterou necháme opět v teple a na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu (180°C) asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme cca 30 minut – dozlatova (vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí se lepit).
Poznámka od kuchařky
Ingredience na dochucení dáváme dle vlastní chuti. Postup pletení je dobře znázorněný a popsaný na internetu – krok za krokem. Nemá cenu ho složitě rozepisovat. Aby se vánočka nerozjela, zajistíme ji špejlí, kterou po upečení vytáhneme! Vánočka je díky bramborám krásně vláčná.
…já si dám radši vánočku bramborovou, protože nemám problém s pálením žáhy …po poctivé máslové jsem zralý na nosítka :-)) , ale neříkám, že jí nezbožňuji a stejně vždy uždibuji…