Suroviny
5 porcí
- 25 dkg brambor
- sůl
- 25 dkg zeleného hráchu
- na špičku nože čištěné sody
- 4 dkg másla
- 4 dkg mouky
- 2 dkg cibule
- 8 dkg zeleniny
- špetka majoránky
- 1 a 1/2 l vody
- 10 dkg čerstvých hříbků
- 1 dkg másla
- nebo 1/2 dkg suchých hřibů a 3 lžíce mléka
- 2 dkg krup (perliček)
- 1/2 dkg másla
- 3 zrnka tlučeného pepře
- 1/2 stroužku česneku
- místo krup 5 dkg moravské klobásy nebo české uzenky
Postup přípravy receptu
-
V osolené vodě uvaříme do měkka oloupané a nakrájené brambory. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej studenou vodou, aby byl potopen, přidáme na špičku nože jedlé sody (bikarbonát). Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme, načež jej dáme do velkého hrnce se studenou vodou, který rovněž přiklopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře úplně doměkka.
-
Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uvařené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleninovou polévkou, dáme ji zpět do ostatní zeleninové polévky, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme, přidáme čerstvé houby, nakrájené a udušené na másle nebo suché houby uvařené v mléce.
-
Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy (perličky) a polévku ještě důkladně povaříme. Před podáváním jí okořeníme tlučeným pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařit v polévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.
Poznámka od kuchařky
Nevím, jaké jsou kroupy perličky, nahradila bych je trhanými krupkami, ty se ještě určitě prodávají. Ale stejně se přimlouvám za tu klobásku nebo uzenku. Jo a hrách může určitě být i žlutý, nejlépe vyloupaný půlený, je za chvilku uvařený a nemusejí se s ním dělat takové ciráty!
Já jsem podobnou polévku nenašla nikde na netu, alespoň strejda gůglík nic nenabídl. A přitom je to dobrý recept na spotřebování zbytku hrachové kaše a když dáte tu klobásku, je to raz dva hotové! Ale recept od proslavené kuchařky jsem napsala v plněm znění podle originálu.