Bramborová kopýtka

131
- reklama -

Suroviny
4 porce

Těsto:
1 kg brambor
1 hrnek hrubé mouky
na špičku nože prášku do pečiva
1/2 kávové lžička octa
2 vejce
sůl podle chuti – cca třetina polévkové lžíce

Postup přípravy receptu

  1. Den předem ve slupce uvařené brambory oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Dáme vařit v hrnci osolenou vodu, aby byla vroucí pro vaření kopýtek.

  3. K bramborám přidáme ostatní ingredience a zaděláme těsto, z kterého tvoříme válečky o průměru cca 4 – 5 cm. Ty kónicky krájíme ostrým namočeným nožem tak, aby šikmými řezy vznikly tvary podobné kopýtkům. Ihned nařezané kousky – kopýtka – vkládáme do vroucí vody. Hotová jsou hned, jak vyplavou na povrch. Po vyndání do mísy je zakapáváme troškou oleje, aby se neslepovala a takto jsou připravena k podávání.

Poznámka od kuchařky

Kopýtka podáváme všude tam, kam bychom dali bramborové knedlíky. Jsou dobrá i jako samostatné jídlo s osmaženou cibulkou, případně na sladko zasypané osmaženou strouhankou s cukrem či sladkým mákem.

Jsou jemnější a více „bramborovější“, než klasické bramborové knedlíky, určitě stojí za to je vyzkoušet – jistě nezklamou.