
Suroviny
- Preferment:
- 150 g vody
- 150 g hladké mouky
- 0,7-1 g čerstvého droždí
- dále:
- 200 g vody
- 150 g vařených, jemně strouhaných brambor
- 100 g hladké mouky
- 250 g semoly (semolinové mouky)
- 2 lžičky soli
- 30 g olivového oleje
- 4 g čerstvého droždí
- na povrch focaccie před pečením:
- olivy
- malá rajčátky
- olivový olej
- oregano
Postup přípravy receptu
-
12 hodin předem umícháme suroviny na preferment – nejprve ve vodě dobře rozmícháme ždibínek droždí, aby bylo v prefermentu rovnoměrně rozptýleno, teprve pak vmícháme mouku.
Pak toto řídké těstíčko zakryjeme a necháme 12 hodin pracovat. -
K vykvašenému prefermentu přidáme ostatní suroviny (droždí opět předem rozmícháno ve vodě) a vymísíme těsto, které necháme 1-2 hodiny vykynout.
-
Plech na pečení dobře vymastíme olivovým olejem a vykynuté těsto na něj vyškrábneme. Naolejovanými prsty ho roztáhneme do požadovaného tvaru (pokryje téměř celý plech) a necháme asi půl hodiny odpočinout.
-
Do povrchu focaccie zatlačíme olivy a půlená rajčátka řeznou plochou dolů, posypeme ji oreganem, bohatě pokapeme olivovým olejem a necháme dokynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25-30 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/bramborova-focaccia-se-…