Bramboráky se zelnou směsí

77
- reklama -

Suroviny
5 porcí

Bramboráky:
cca 1,5 kg brambor – oloupaných, nastrouhaných
3 vejce
česnek dle chuti, klidně celá palička
cca 1 lžíce majoránky, dle chuti
sůl
pepř mletý
250 g gothaje, jemně pokrájeného – lze vynechat
hladká mouka dle potřeby
olej na smažení
Zelná směs:
500 g kysaného zelí, okapaného
250 g uzeného masa (plec, krkovice…)
2 cibule
2 stroužky česneku, dle chuti
sůl
pepř mletý
cca 2 lžíce cukru krupice, dle kyselosti zelí
olej

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a sůl dle chuti, jemně pokrájený gothaj (můžeme vynechat) a vše dobře promícháme. Směs dle potřeby zahustíme hladkou moukou na potřebnou středně tuhou kašovitou konzistenci, ze které budeme odebírat a smažit malé nebo větší bramboráky na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a dokřupava.


    Zobrazit celý recept

  2. Během smažení bramboráků připravíme směs z kysaného zelí: cibule pokrájíme a na oleji osmažíme dorůžova. Pak přidáme pokrájené uzené maso (plec, rolka, krkovička..), opepříme a dále společně smažíme. Nakonec necháme krátce osmažit a provonět nasekaný česnek, přisypeme okapané zelí, které osolíme, osladíme, promícháme, vše zaklopíme a dusíme doměkka (na skus) za občasného promíchání. Podlévat není většinou třeba, jelikož přidáním cukru zelí pustí šťávy na podušení dostatek, ale pokud je třeba, pár lžic vody přidat můžeme.

  3. Smažené bramboráky podáváme se zelnou směsí buď tak, že velké bramboráky naplníme a přehneme nebo malé naskládáme na talíř s kopečkem zelné směsi.

Poznámka od kuchařky

Bramboráky můžeme udělat klidně podle svého osvědčeného a oblíbeného receptu.