Suroviny
5 porcí
- Bramboráky:
- cca 1,5 kg brambor – oloupaných, nastrouhaných
- 3 vejce
- česnek dle chuti, klidně celá palička
- cca 1 lžíce majoránky, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- 250 g gothaje, jemně pokrájeného – lze vynechat
- hladká mouka dle potřeby
- olej na smažení
- Zelná směs:
- 500 g kysaného zelí, okapaného
- 250 g uzeného masa (plec, krkovice…)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- cca 2 lžíce cukru krupice, dle kyselosti zelí
- olej
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a sůl dle chuti, jemně pokrájený gothaj (můžeme vynechat) a vše dobře promícháme. Směs dle potřeby zahustíme hladkou moukou na potřebnou středně tuhou kašovitou konzistenci, ze které budeme odebírat a smažit malé nebo větší bramboráky na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a dokřupava.
-
Během smažení bramboráků připravíme směs z kysaného zelí: cibule pokrájíme a na oleji osmažíme dorůžova. Pak přidáme pokrájené uzené maso (plec, rolka, krkovička..), opepříme a dále společně smažíme. Nakonec necháme krátce osmažit a provonět nasekaný česnek, přisypeme okapané zelí, které osolíme, osladíme, promícháme, vše zaklopíme a dusíme doměkka (na skus) za občasného promíchání. Podlévat není většinou třeba, jelikož přidáním cukru zelí pustí šťávy na podušení dostatek, ale pokud je třeba, pár lžic vody přidat můžeme.
-
Smažené bramboráky podáváme se zelnou směsí buď tak, že velké bramboráky naplníme a přehneme nebo malé naskládáme na talíř s kopečkem zelné směsi.
Poznámka od kuchařky
Bramboráky můžeme udělat klidně podle svého osvědčeného a oblíbeného receptu.