Bramboráky se zelím

145
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 gramů kysaného zelí (ne sterilovaného)
1 kg brambor
3 vejce
cca 200 g polohrubé mouky
4 stroužky česneku
mléko
olej
čerstvě nadrcený pepř
kmin
majoránka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí slijeme šťávu, kterou rozdělíme mezi vitamínuchtivé členy rodiny, případně vnutíme dítku jako lék. Zelí pak nakrájíme na co nejjemnější kousky – po vyklopení z pytlíku necháme v celku a pak krájíme podélně a napříč, mělo by se udržet v celku. Česnek loupeme a utřeme se špetkou soli (lze i vymačkat, množství se klidně dá u česnekožroutů zvětšit). Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.


    Zobrazit celý recept

  2. Brambory, zelí a česnek vložíme do velké mísy, přikápneme trochu mléka, dáme mouku, vejce, koření a malou hrstku soli. Pořádně rozmícháme, aby nám vzniklo klasické bramborákové těsto, pokud se nám zdá příliš husté, můžeme přilít trošičku mléka. Na pánev nalijeme větší množství oleje a usmažíme si bramboráky se zelím z obou stran do zlatova. Neustále udržujeme větší množství oleje, aby nám vyšly opravdu křupavé placky – takové ty vysušené bez tuku nejsou se zelím dobré.

Poznámka od kuchařky

Jídlo vzniklo náhodou. Dělali jsme zelňáky (totéž bez brambor, majoránky a česneku), které nás neoslovily a při přemýšlení co s tím dál, najednou nás napadlo udělat kyselejší bramboráčky a sázka byla správná.