
Suroviny
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 0,5 hlávky červeného zelí (může být i bílé)
- česnek (2 – 4 stroužky)
- majoránka
- 200 g hladké mouky na zahuštění omáčky + do bramboráků
- olej (na zpěnění cibulky a smažení bramboráků)
- pepř
- sůl
- 4 vejce dle počtu strávníků (+ do bramboráků)
- 1 l vývaru nebo masox
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Necháme odstát vodu, kterou naběračkou odstraníme. Poté nasypeme na jemno nakrájenou cibuli, majoránku (tou nešetříme), sůl, pepř, přidáme vejce, česnek – prolisovaný, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky a zamícháme. Můžeme smažit.
-
V menším hrnci na oleji osmažíme do zlatova druhou cibuli, zalijeme vývarem (případně vodou a hodíme kostku masoxu), přivedeme k varu. Chvíli povaříme a zahustíme. Používám buď granulovanou jíšku, nebo mouku, dá se udělat i to, že nejprve připravíme cibulku, tu zaprášíme polohrubou moukou, zalijeme vývarem a přivedeme k varu, necháme povařit a omáčka je hotová.
-
Čerstvé zelí nakrouháme, my děláme na hrubo do mísy. Stačí půlka z celé hlávky. Je jedno, zda je zelí bílé, či červené.
Když je dílo hotové, děláme volská oka. Výborná kombinace je k bramboráčkům i přírodní vepřové plátky. Volba je na vás.
Poznámka od kuchařky
Servírujeme:
Dáme na talíř bramboráčky, hrst nakrouhaného zelí, zalijeme trochou omáčky (stačí půl středně velké naběračky) a nakonec dáme vejce.









