Suroviny
- 2 cm široký plátek másla
- 1 pl oleje
- 1 velká cibule
- 500 g lesních hub (václavek,čirůvek a holubinek)
- 1 kl drceného kmínu
- 2 středně velké brambory
- 1 větší mrkev
- 2 cm široký plátek celeru
- 2 pl mezi dlaněmi rozemnuté majoránky
- sůl
- mletý pepř
- Na zásmažku:
- 2 cm široký plátek másla
- 2 zarovnané pl hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na drobnější kostičky, cibuli nadrobno, hříbky na větší kousky, malé hlavičky můžeme nechat vcelku.
-
Ve větším hrnci na rozehřátém másle s olejem orestujeme cibuli, přidáme hříbky, drcený kmím a chvilku osmahneme. Přidáme 1 a půl litru vařící vody, zbývající zeleninu, sůl a na slabém plameni pod pokličkou vaříme 10 minut.
-
Mezitím si v kastrůlku na rozehřátém másle společně s moukou umícháme do zlaté barvy zásmažku, kterou přidáme do vařící se polévky a ještě cca 15minut za občasného zamíchání ode dna necháme provářet.
-
V závěru přidáme majoránku, dle potřeby dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Vždy jsme nakládali směsku z václavek, čirůvek a holubinek do sladkokyselého nálevu. Na takové malé množství se mi nálev nechtěl dělat,tak jsem udělala bramboračku,která nám v tomto provedení moc chutnala. Hříbky nebyly“rozblemcané“ a rozvařené,jako ty klasické.Navíc jsem přidala 10 na polovinu překrájených nožek žampionů, hlavičky jsem upotřebila do jiného jídla.