
Suroviny
3,5 l
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 10 cm pórku
- hrnek hub čerstvých na kostičky či sušených
- (možno předem namočit, není nutné)
- 1/2 kg brambor na kostičku cca 1 x 1 cm
- 1 polévková lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku na plátky či malou hrst sušených plátků
- sůl
- pepř
- vývar nebo masox
- 1 lžíce Podravky či jiného polévkového koření
- máslo či olej
- tmavá jíška
Postup přípravy receptu
-
Celer, mrkev a petržel nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.
-
Na másle či oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a česnek a pomalu smažíme téměř dozlata. Je třeba hlídat a míchat, aby se nepřipálilo.
-
Osmaženou zeleninu zalijeme 2-2,5 l vlažné vody, přidáme masox, houby, sůl, pepř, majoránku, koření, brambory a vaříme na mírném ohni cca 0,5 hodiny, za občasného promíchání.
-
Nakonec lehce zahustíme jíškou, já používám pro urychlení tmavou instatní, lze samozřejmě i domácí tmavou jíškou z másla a hladké mouky.
-
Jíšku nakonec dávám z ryze praktických důvodů, pokud ji dáme hned zkraje, má polévka tendenci se trochu zespodu připalovat, pokud často nemícháme…a instantní není třeba dlouho provařit.
-
Na talíři přizdobíme nějakou zelenou bylinkou (petrželka, pažitka) a pak už jen pozorujeme blažené výrazy jedlíků.
Poznámka od kuchařky
První letošní úlovek hub mi dnes připomněl tuto klasiku, vím, že je zde bramboraček přehršel, prohlížela jsem recepty – co kuchařka, to jiný postup 🙂
Snad bude tento vyhovovat i někomu dalšímu, doporučuji vyzkoušet, osmažená zelenina dodá úplně jiný šmak, než jen vařená.