Bramboračka – houbovačka

73
- reklama -

Suroviny
6 porcí

550 g brambor
200 g čerstvých lesních hub
100 g mrkve hrubě nastrouhané
140 g celeru hrubě nastrouhaného
3 – 4 stroužky česneku jemně nastrouhaného
60 g másla
40 g hladké mouky
sůl
pepř mletý
drcený kmín dle chuti
1 lžička majoránky
1 lžíce celerové natě (nebo petrželové)
cca 1,5 l vývaru, dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme dorůžova nastrouhaný celer s mrkví. Pak přidáme čerstvé očištěné pokrájené houby a dále smažíme do jejich změknutí. Poté přidáme česnek, který necháme společně se zeleninou a houbami krátce rozvonět a vše následně zasypeme moukou, kterou za stálého míchání krátce zasmažíme.

  2. Přisypeme na kostičky pokrájené oloupané brambory, přilijeme vývar a vše ve vývaru dobře rozmícháme. Ochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou a vaříme do změknutí brambor, kdy během vaření polévku občas zamícháme a dle potřeby (hustoty polévky) můžeme přidat vývar.

  3. Na závěr vaření přidáme nasekanou celerovou nebo petrželovou nať, případně ještě dochutíme dle potřeby česnekem, solí… a můžeme podávat.

  4. Když není sezóna lesních hub, můžeme dát do polévky houby mražené nebo použít i houby sušené, ty ale v menším množství (cca 1 větší hrst), jelikož jsou více aromatické.

  5. Pokud se chceme vyhnout zahuštění polévky moukou, můžeme dát do polévky o maličko víc brambor, které po uvaření v polévce mírně rozmačkáme (ne na kaši!) a tím polévku zahustíme.