
Suroviny
6 porcí
- 550 g brambor
- 200 g čerstvých lesních hub
- 100 g mrkve hrubě nastrouhané
- 140 g celeru hrubě nastrouhaného
- 3 – 4 stroužky česneku jemně nastrouhaného
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín dle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce celerové natě (nebo petrželové)
- cca 1,5 l vývaru, dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme dorůžova nastrouhaný celer s mrkví. Pak přidáme čerstvé očištěné pokrájené houby a dále smažíme do jejich změknutí. Poté přidáme česnek, který necháme společně se zeleninou a houbami krátce rozvonět a vše následně zasypeme moukou, kterou za stálého míchání krátce zasmažíme.
-
Přisypeme na kostičky pokrájené oloupané brambory, přilijeme vývar a vše ve vývaru dobře rozmícháme. Ochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou a vaříme do změknutí brambor, kdy během vaření polévku občas zamícháme a dle potřeby (hustoty polévky) můžeme přidat vývar.
-
Na závěr vaření přidáme nasekanou celerovou nebo petrželovou nať, případně ještě dochutíme dle potřeby česnekem, solí… a můžeme podávat.
-
Když není sezóna lesních hub, můžeme dát do polévky houby mražené nebo použít i houby sušené, ty ale v menším množství (cca 1 větší hrst), jelikož jsou více aromatické.
-
Pokud se chceme vyhnout zahuštění polévky moukou, můžeme dát do polévky o maličko víc brambor, které po uvaření v polévce mírně rozmačkáme (ne na kaši!) a tím polévku zahustíme.