Brabantské dortíčky

530
- reklama -

Suroviny
20-25 ks

200 g hladké mouky
160 g másla
80 g práškového cukru
80 g mletých ořechů
trochu skořice
Krém z jíšky:
150 g másla
80 g hladké mouky
1/4 l silné kávy
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
oříšky
loupané mandle nebo hotové zdobení Dr. Oetker
poleva

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme odpočinout a na pomoučněném vále vyválíme na plát a formičkami vykrajujeme nejlépe oválky, které přeneseme na plech a pečeme při 150°C asi 20 minut.

  2. Upečené spojíme krémem, dozdobíme polevou, oříškem, mandlí nebo hotovým zdobením Dr. Oetkera.

  3. Krém: z 50 g másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlou černou kávou, vymícháme dohladka a chvíli povaříme. Zbylé máslo utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a po troškách za stálého šlehání vmícháme vychladlou kávovou kaši.

  4. Slepená kolečka ozdobíme polevou, přilepíme oříšek, mandli nebo posypeme hotovým zdobením.

Poznámka od kuchařky

Tyto dortíčky u nás každoročně o Vánocích sklízí velký úspěch hlavně díky použitým ořechům a skořice v těstě.

Krém ráda používám z jíšky, není totiž tak tučný jako z másla nebo jiného tuku a tohle množství mi stačí na slepování dvou druhů cukroví. Pokud se ho někdo z vás rozhodne připravit jen na jeden druh cukroví, pak je vhodné ho udělat jen z poloviční dávky.

Zdroj: starý rodinný recept po babičce