Suroviny
10-12 kousků
- KORPUS:
- 250 g hladké mouky
- 125 g cukru krupice
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce kypřicího prášku
- špetka soli
- TĚSTO:
- 250 g Mascarpone
- 200 g šlehačky
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk nebo sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
- 1 citrón
- NA OZDOBU:
- 500 g jahod nebo jakéhokoliv ovoce
- 1 sáček dortové želatiny (Dr. Oetker)
Postup přípravy receptu
-
Elektrickou troubu rozehřejte na 180C,
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. -
V míse utřete máslo s vejcem do zlatavé pěny. Přisypte cukr s vanilk. cukrem, špetku soli a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Promíchejte a rukou uhněťte jednolité pevnější těsto.
-
Vyložte jím dortovou formu a pečte 20min, těsto zezlátne.
-
Upečené těsto vyndejte (mně se nepovedlo) a nechte na mřížce vychladnout.
-
Jahody odstopkujte, omyjte a přepulte. Nechte okapat v cedníku.
-
Těsto:
Mascarpone smíchejte s cukrem, přidejte zrníčka vanilk. lusku nebo přidejte vanilk. cukr, nastrouhanou kůru z citronu a zhruba 2 lžíce citron. šťávy.
Promíchejte dohladka.
Šlehačku ušlehejte dotuha a promíchejte s krémem z mascarpone. -
Krém natřete na korpus a navršte na něj jahody.
Dortovou želatinu připravte dle návodu na sáčku a nalijte na jahody.Dejte na hodinu odpočinout do chladu.
Poznámka od kuchařky
Recept z časopisu..