
- reklama -
Suroviny
- 100 g rozinek + cca 100ml rumu
- 225 g másla
- 200 g třtinového cukru (nebo cukr krupice)
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce mléka
- 300 g mouky (hladká+polohrubá)
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 2 kávové lžičky skořice
- špetka soli
- 150 g vlašských ořechů
- 2 jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky)
Postup přípravy receptu
-
Rozinky zalijeme v kastrůlku rumem a zahřejeme těsně pod bod varu.
-
Necháme vychladnout.
-
Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme vejce jedno po druhém, mléko, mouku smíchanou s práškem, sodou, skořicí a solí.
-
Vmícháme rozinky (kdo chce i rum), jemně umleté ořechy a nakonec jablka. Kdyby bylo těsto moc tuhé, přidáme ještě trochu mléka.
-
Dáme do formy a pečeme cca 45 min při 170°C. Zkoušíme špejlí.
Poznámka od kuchařky
PL = polévková lžíce
KL = kávová lžička
Bábovku můžeme polít polevou: 100 g třtinového cukru, 2 PL másla a 100 ml smetany ke šlehání vaříme, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmícháme 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů a bábovku přelijeme.
Zdroj: Apetit (mírně upraveno)
Kuchařka: Irule









