Božská bábovka

84
- reklama -

Suroviny

100 g rozinek + cca 100ml rumu
225 g másla
200 g třtinového cukru (nebo cukr krupice)
4 vejce
4 polévkové lžíce mléka
300 g mouky (hladká+polohrubá)
1 kávová lžička jedlé sody
1 kávová lžička prášku do pečiva
2 kávové lžičky skořice
špetka soli
150 g vlašských ořechů
2 jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky)

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky zalijeme v kastrůlku rumem a zahřejeme těsně pod bod varu.

  2. Necháme vychladnout.

  3. Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme vejce jedno po druhém, mléko, mouku smíchanou s práškem, sodou, skořicí a solí.

  4. Vmícháme rozinky (kdo chce i rum), jemně umleté ořechy a nakonec jablka. Kdyby bylo těsto moc tuhé, přidáme ještě trochu mléka.

  5. Dáme do formy a pečeme cca 45 min při 170°C. Zkoušíme špejlí.

Poznámka od kuchařky

PL = polévková lžíce

KL = kávová lžička

Bábovku můžeme polít polevou: 100 g třtinového cukru, 2 PL másla a 100 ml smetany ke šlehání vaříme, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmícháme 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů a bábovku přelijeme.

Zdroj: Apetit (mírně upraveno)